Начало Психология Социална психология За психологията Медиите могат да спират и да насърчат самоубийствата

Медиите могат да спират и да насърчат самоубийствата

Медиите могат да спират и да насърчат самоубийствата - изображение

Експертите, които работят, за да предотвратяват самоубийства предупреждават, че при неправилно общуване с хора, мислещи да посегнат на живота си, рискът се повишава. Важно е да се помни, че след самоубийства, отразени от медиите, много хора „се вдъхновяват“ и решават, че това е техният път, така че при признак, че някой иска да обсъди с вас евентуален суициден опит, трябва да подходите с изключително внимание.

Как е добре медиите да отразяват новини за самоубийства

Според експертите като основен източник на информация за обществеността, медиите играят важна роля за това как тези инциденти се представят и интерпретират. Специалистите назват, че е необходимо да се избягва споделянето на ненужни подробности относно средствата или метода за самоубийство. "Фактите са достатъчни", казва Елана Премак Сандлър, доцент в школата по социална работа Симънс. "Не е полезно да знаем точните подробности, тъй като тези данни могат да се превърнат в сензация или да имат ефект на „омагьосване от смъртта““, казва тя, което може да направи самоубийството по-привлекателно за читателите/зрителите, изправени пред собствените си мисли за самоубийство. Ако починалият е оставил бележка, медиите могат да включват тази информация, но трябва да се въздържат да дават подробности за съдържанието на писмото му, обяснява Сандлър.

Трябва да се избягва сензацията, защото тя води хората до неосъзнатата мисъл, че самоубийството е една от обществено приетите опции за решаване на личните проблеми.

Добре е медиите да се съсредоточат върху живота на починалия, не само върху неговата смърт. Според психолозите е добре да се разказва за историята на хората, умиращи при подобни обстоятелства, а не само за смъртта им. Психолозите препоръчват снимките, които се разпространяват с новината да представят починалия в положителна светлина, като се избягват фотографии на самия инцидент, разстроеното семейство или методът, който е послужил за умъртвяването. Всички те могат да "вдъхновят" потенциални самоубийства.

Специалистите знаят, че медиите имат широко влияние и трябва да осъзнаят, че могат да въздействат на уязвимите личности, така че те да потърсят помощ, вместо да посегнат на живота си.

Как хората и общността да говорят за самоубийството

Хората, извън позицията на медиен представител също могат да предприемат сериозни стъпки, за да предизвикат диалог по тежката тема, който да намали риска от евентуални самонаранявания.

Говорете за самоубийство, по възможно най-уместния начин. "Самоубийството не е нещо, за което се говори леко", казва Сандлър. „Естествено е да искаме да говорим за смъртта на знаменитост, особено ако е широко разпространена по медиите новина или изглежда неочаквана, но "чувствително говорене, с осъзнаване, че самоубийството е личен избор" и може да бъде травмиращо за хората, семействата и общностите."

Ако човек говори умерено и разумно за самоубийството несъзнателно може да повлияе за запазването на нечий живот. Истинската промяна в стигмата за самоубийството идва, когато се достигне до отрит диалог.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Сниимка: businessinsider.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиИнтервютаЛайфстайлПсихологияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИсторияАнкетиАлт. медицинаСнимкиЛеченияОрганизацииНормативни актовеСпорт