Начало Психология Социална психология За психологията Черта от характера на младите хора може да доведе до хронично разочарование

Черта от характера на младите хора може да доведе до хронично разочарование

Черта от характера на младите хора може да доведе до хронично разочарование - изображение

Психолози идентифицираха опасна черта от характера на младите хора, която може да доведе до хронично разочарование и недоволство в дългосрочен план.

Чувството, че си по-добър от останалите и заслужаваш много повече от тях, води до спирала от негативни навици. Хората, които притежават тази личностна черта, по-лесно се разгневяват, склонни са да обиждат или да обвиняват другите за собствените си грешки.

"Понякога животът не ни поднася това, което очакваме, или което смятаме, че заслужаваме. Понякога околните постъпват нечестно с нас, нараняват ни, предават ни... Напредването на възрастта от друга страна ни сблъсква с допълнителни проблеми - няколко килограма повече, няколко бръчки повече, в някои случаи дори възрастова дискриминация. Да се справиш с всички тези ограничения, изисква силен характер, точно по тази причина те са толкова трудни за преодоляване от човек, който вярва, че е по-добър от останалите и заслужава повече от тях. Подобни житейски трудности се непреодолими препятствия за тези хора и напълно могат да променят техния светоглед, увереността и самочувствието им", коментира ръководителят на изследването д-р Джошуа Гръбс.

Заедно с екипа си той анализира данни от 170 изследвания и стига до заключението, че чувството за изключителност създава порочен кръг, който може да бъде описан така: "Аз заслужавам да получа много повече, но не получавам дори половината, а това ме кара да се чувствам изключително разочарован".

Чувството, че си повече от останалите предизвиква разочарование и недоволство, а те от своя страна водят до гняв и други силни отрицателни емоции, които изискват човек да затвърди чувството си, че е специален. Но ако някой непрекъснато подсилва това свое убеждение, рискува да си създаде още проблеми, сред които и влошени взаимоотношения с околните.

Според психолозите чувството на изключителност се наблюдава все по-често сред хората от най-младото поколение.

Д-р Гръбс обаче смята, че има начин да се противодейства на тази мисловна нагласа.

"Развиването на качества като благодарност и скромност, е стратегия, която може да прекъсне цикъла на това разрушително поведение. Всеки човек страда и осъзнава ограниченията, които му поставя животът, възрастта, проблемите със здравето, но при хората, които вярват, че превъзхождат останалите, приемането на тези ограничения е особено трудно. Те често отказват да повярват, че не са изключение от правилото”, коментира още д-р Гръбс.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: bustle.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиРецепти