Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Можем да се чувстваме добре, дори когато нещата са извън контрола ни

Можем да се чувстваме добре, дори когато нещата са извън контрола ни

Можем да се чувстваме добре, дори когато нещата са извън контрола ни - изображение

Когато държим нещата под контрол, ние се чувстваме в безопасност. По-важнато обаче е, че можем да се чувстваме в безопасност, дори когато не успяваме да контролираме всичко в живота си. Светът е непредсказуем и силите ни са ограничени, така че усещането за безопасност при невъзможност за контрол е изключително ценно умение.

Когато светът разочарова вашите очаквания, мозък ви освобождава хормона на стреса – кортизол, който ви кара спешно да направите нещо по въпроса. Важно е да знаете обаче, че вие сте напълно способни да пренастроите мозъка си така, че да се чувствате спокойни и в безопасност, дори когато очевидно не владеете ситуацията. Това в никакъв случай не означава, че се примирявате с положението и отказвате да се борите. Всъщност означава промяна на начина, по който мозъкът ви възприема нещата - чрез изграждане на нов невронен път, който да замести старата верига на кортизола.

Вашият мозък ще изгради нов път, ако повтаряте нова мисъл или поведение в продължение на 45 дни. Затова ви препоръчваме да спрете да се опитвате да контролирате нещо през следващите шест седмици и резултатите определено ще ви харесат!

Обърнете внимание на обичайната си стратегия – да искате винаги да контролирате нещата, и правете обратното.

Например, ако сте човек, който се опитва да направи перфектно някое сложно ястие, следвайки куп инструкции, наложете си през следващите 45 дни да готвите без рецепти. И обратно - ако сте човек, който обича просто да хвърля нещата в тенджерата и да чака резултата, прекарайте 45 дни, следвайки определени рецепти.

Ако сте човек, който харесва всичко наоколо да е подредено, оставете боклука да се трупа в продължение на 6 седмици. Но ако сте човек, който мрази реда и харесва хаоса, постарайте се да поддържате всичко около себе си подредено и чисто в продължение на 6 седмици.

В първия ден от вашия експеримент може да се почувствате ужасно, но 44 дни по-късно ще ви е много по-комфортно.

Разбира се, не приемайте предизвикателството буквално, като например да спрете да вършите всякаква работа или да се откажете от всичките си отговорности. Просто спрете да проверявате прогнозата за времето, да купувате билети за лотария и да очаквате, че светът ще работи според вашите правила. В началото въздействието на кортизола определено ще ви е проблем, но не забравяйте, че вие тренирате мозъка си и след определен период от време въздействието на този хормон няма да е такова бреме за вас. Постепенно ще се научите да се чувствате в безопасност в света въпреки неспособността си да го контролирате.

Да оставите часовника си вкъщи, е страхотен начин да експериментирате с контрола, защото така най-после ще осъзнаете и ще се примирите с факта, че не можете да контролирате времето.

Всички ние имаме навик да се стремим да управляваме суровата реалност на времето, а това ни заставя постоянно да проверяваме часа. Може би дори сте убедени, че е абсолютно невъзможно да прекъснете връзката си с времето, но ви предлагаме три начина, които ще ви помогнат да преодолеете зависимостта си от часовника и да се сприятелите с времето.

1. Започнете дейност, без да си поставяте краен срок. Завършете тази дейност, без да проверявате часовника през цялото време. Спрете да се занимавате с нея, когато почувствате, че е време да приключите с нея.

2. Ежедневно отделяйте време, което да прекарвате без предварителен план.

3. Определете ден в седмицата, в който можете да се събудите, без да гледате часовника, и да прекарате целия ден, без да проверявате часа.

Без значение колко сте заети, можете да намерите начин да се отпуснете и да преодолеете навика и желанието си да контролирате времето. Със сигурност няма да ви е лесно и в много моменти ще се чувствате зле, но това няма да ви убие. Напротив, постепенно ще се научите да приемате суровата реалност на времето.

Човешкият мозък се чувства добре с нещата, които може да контролира. Някои хора нарушават правилата за движение, за да се насладят на чувството за контрол, докато други чувстват властта си, като помагат на онези, които нарушават правилата за движение. Каквото и да ви дава чувство за сила, то няма да работи през цялото време. В края на краищата ще се почувствате слаби и незначителни. Това задейства кортизола, но можете да се научите да се чувствате сигурни, дори когато нещата са извън контрола ви.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: Pazoo, Inc.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаИзследванияФизиологияЛеченияСпортСоциални грижиНовиниХранене при...СнимкиБотаникаТестове