Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Можете ли да увеличавате и намалявате любовта по желание – какво казват психолозите

Можете ли да увеличавате и намалявате любовта по желание – какво казват психолозите

Можете ли да увеличавате и намалявате любовта по желание – какво казват психолозите - изображение

Дали съществува човек, които не е искал да забрави една голяма любов. А нима сред нас не са много тези, които биха искали истински да обичат някой, който го заслужава!?

Всъщност, психолозите предполагат, че можем да използваме поведенчески и когнитивни стратегии, за да насочим нашите чувства (забележете „чувства“, а не „емоции“). Авторите на едно важно проучване предлагат доказателства за "регулиране на любовта", чиито последици са примамливи, защото са малко странни. Техниките за регулиране на любовта биха могли да ни помогнат да засилим страстта, ако чувствата са тръгнали надолу по спиралата при дългосрочни взаимоотношения или след разбиване на сърцето, да изтръгнем някого от сърцето си и да преминем направо към нови романтични хоризонти, без да преминаваме през дългия и тежък период на дълбоко тъгуване.

Изследователите Сандра Лангеслаг и Ян ван Стриен, проучват 40 участници и според Лангеслаг това е "първото по рода си изследване". На всеки човек са предоставени 30 снимки на настоящия или бившия му партньор (половината от участниците са ангажирани в интимни взаимоотношения, а половината наскоро са се разделили с половинките си) и са инструктирани да се опитат да регулират своите романтични емоции, като използват техниката на "преоценка", докато гледат една по една всички снимки и трябва да се фокусират всеки път върху положителния аспект на любимите си, за да усилят усещането за обич, или над отрицателния, за да го понижат.

Какви са резултатите? Всъщност участниците чувстват повече любов, когато са регулирали емоциите си с цел повишаване и по-малко при понижаването. Нещо повече — измерванията на мозъчните вълни показват, че това не е просто илюзия. „Неврологичните маркери демонстрират колко емоционално значими са подадените стимули за индивида“, активността им намалява след регулация с цел понижаване на усещането и е слабо завишена след регулация с цел развитие на романтичното чувство.

"Идеята, че можем да регулираме любовта, има много смисъл, защото можем да регулираме и всяка друга емоция", казва д-р Холи Паркър (специалист в Харвардския университет, където води курс по психология на близките отношения). Има много доказателства, казва тя, че "можем драстично да променим как виждаме нещо, как виждаме някого, въз основа на това как се очертава нашата перспектива". Всъщност Джеймс Грос (професор в Станфордския университет) е един от пионерите в областта на емоционалното регулиране, което показва, че въпреки че чувствата "възникват необезпокоявани и е трудно да се направи много за тях", хората могат действително да променят собствените си емоции, както сметнат за подходящо.

Това не е нова концепция — психолозите още от времето на Фройд мислят, че умът може да контролира определени емоции. Така че е малко изненадващо, че липсват повече проучвания по въпроса. Полето на изследванията, посветени на емоционалното регулиране, казва Грос, се е концентрирало върху стратегиите за регулиране на отрицателни емоции, като гняв и тревожност, без много изследвания за това как могат да се регулират положителните емоции като любовта. Много психолози не възприемат любовта главно като чувство, а като мотивация, което стои зад различни емоционални състояния като щастие и ревност. Любовта не е „основна емоция“ (аналогична на основен цвят).

Да, извадката на изследваните лица е малка (едва 40 души) и очевидно е необходимо да се проведат повече проучвания по въпроса. Бъдещите изследвания биха могли да използват допълнителни обективни маркери (като разпознаване на изражението на лицето), за да потвърдят измерванията на мозъчните вълни, обяснява Грос.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: ozy.com
Снимка: csoonline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСпортНовиниВидеоИнтервюта