Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Усещането, че си недостоен се нуждае от лечение

Усещането, че си недостоен се нуждае от лечение

Усещането, че си недостоен се нуждае от лечение - изображение

Почти всеки човек на тази планета има моменти, в които се чувства сякаш не се справя и емоциите му пресушават резервите с търпение.

Част от хората откриват подобни мисли в ума си, когато се опитват да оправдаят нереалистичните очаквания, които околните имат за тях. Други обаче се чувстват недостойни основно, щом са претоварени от интензивно емоционално усещане спрямо някого или по различни причини усещат, че не заслужават любовта на човек, комуто отдават възхищение и уважение.

Истината е, че задържането на такива отрицателни емоции е доказано разрушително. Не само, че подобно усещане не прави нищо в момента, за да подобри ситуацията, но има и кумулативен негативен ефект върху тялото и ума. Колкото повече вярвате, че сте недостойни, толкова по-малко мислите рационално за себе си. Следователно не успявате да предприемете действия, които иначе бихте могли и пренебрегвате взаимоотношенията си. Така поради страх, срам или вина се потапяте в негативизма до степен, в която тялото ви страда от реални медицински и психологически последици.

Обмислете факта, че всеки изпитва усещане за недостойност в даден момент от съществуването си. Оказва се, че не чувството, че сте недостоен трябва да ви притеснява, а неспособността да се справите с него, когато се появи.
Никой не е перфектен. Без значение кои сте и какво сте постигнали в живота, по отношение на финансова печалба, престиж, слава, брой приятели или материални преживявания, понякога ще се усещате неадекватни. Какво да направите, за да преодолеете това неудобно и потенциално изтощително чувство?

Потвърдете емоцията, която чувствате

Преди да ви се отдаде възможност да атакувате проблема, трябва да му дадете име. Потвърдете, че това, което усещате, омаловажаваната и потискана емоция е усещане, че сте недостойни. Не забравяйте, че признаването на емоция не я овластява. Напротив – след като идентифицирате и потвърдите наличието й (като я именувате), ще имате истинска възможност да предприемете стъпки срещу нея. Освен това, когато признаете чувството, то губи част от влиянието си над вас.

Как да преодолеем чувството

Направете си план

Подгответе почвата. Предварително разберете какви стъпки можете да предприемете, за да преминете през страха и негативните емоции (идващи от усещането за липсата на достатъчно заслуги), за да достигнете до нещо активно и конструктивно. Това може да се окаже малко трудно в началото, защото пред човек винаги седи изкушението на разсейването и отклоняването, намаляващо решимостта му. За да сте успешни, както във всяко начинание и тук ви трябва план.

Получете помощ от приятелите си

Друг добър активен подход е да привлечете помощта на вашите приятели и близки. Изслушайте предложенията на другите и се замислете дали може да ги приложите с умения, които знаете, че имате. Изградете план за действие, заедно с подходи за непредвидени обстоятелства, идентифицирайте ресурсите си и започнете работа. Не забравяйте да се обръщате към мрежата си за подкрепа (приятели, близки и съюзници) от време на време, за да проверявате напредъка си, да получавате допълнителна емоционална подкрепа и насърчаване, и така да споделяте всички успехи в резултат на положените от вас усилия.

Отдайте се на това да направите най-доброто възможно от всичко, с което се захванете

Вместо да се чувствате недостойни, покажете стойността си, като работите по най-добрия възможен начин. Вложете всичко, което имате в усилието и ще бъдете изненадани и доволни от резултатите. Постепенно ще отстраните негативността, причинена от усещането за недостойност, ще откриете, че в края на краищата вече не се чувствате така зле.

Бъдете оправдано горди от вашите таланти и силни страни

Всеки има област, в която е уверен и добър. Когато мислите, че не сте достойни се промъкнат в живота ви, се отразяват на цялата ви компетентност и умения. Важно е да си припомните истинското и да прегърнете оправданата гордост от вашите таланти и силни страни. Това ще ви помогне да възстановите физическите, неодобства, предизвикани от емоцията и да повишите отново самооценката си.
Оставете си време да се почувствате добре и вярвайте във фактите, доказващи постиженията ви.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychcentral.com
Снимки: makeda10.blogspot.com; estrategiaynegocios.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиСпортНовиниСоциални грижи