Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Може ли да ми помогне психолог

Може ли да ми помогне психолог

Може ли да ми помогне психолог - изображение

Практикуващите консултативни психолози имат професионална подготовка и практически опит, натрупани, за да помогнат на личността да се научи да се справя по-ефективно с емоционалните, психични и житейски проблеми. След години подготовка, образование и трупане на опит тяхната главна цел е да ви помогнат да разрешите проблемите си, но не са способни да ги решат вместо вас. Те използват много техники, основани на различни школи и изследвания, като търсят най-подходящия подход, според обстоятелствата и личните характеристики на клиента си. По-голямата част от психолозите могат да определят кои теории са повлияли най-силно практиката им, като по това може да се ориентирате за методите, използвани от тях.

Какво правят психолозите

Те консултират голямо разнообразие от хора и могат да се справят с много видове проблеми. Част от клиентите им са в период на терапия, подари сериозни емоционални разстройства – като депресия и тревожност. Други са ядосани или в емоционален дисбаланс. Нерядко се работи за туширане на хронични състояния, пречещи на физическото здраве и нормалния начин на живот. Някои търсят помощ за справяне с работния стрес или неразбории в семейните отношения, понякога хора се нуждаят от консултации, за да преодолеят неотшумяваща скръб от загуба на близък . Целта на консултативната дейност е да подпомогне хората да се справят с проблема си, преодолявайки бариерите, които им пречат да постигнат целите си.
Част от работата на психолозите е да обработват и анализират тестови форми и оценки, които могат да са полезни за диагностициране на човешки особености и състояния. Подобни форми, изследващи личността, могат да дадат информация за когнитивните и социални умения, силни и слаби страни на личността, както за професионалните предпочитания и проблеми. Като тестват клиентите си, освен че получават повече информация за тях, те дават възможност на човека, да опознае себе си по-добре.

Как точно ще помогнат

Психолозите няма да ви излекуват. Те ще ви помогнат да го направите сами. Най-често чрез един или комбинация от няколко терапевтични похвата, които да улеснят локализирането на проблема и премахването му. Има много различни видове консултации, които могат да бъдат проведени, като психологът избира типа, който ще е най-подходящ за работа между него и вас.
Най-често срещаните видове терапия са когнитивна, поведенческа, когнитивно – поведенческа, междуличностна, хуманистична, психодинамична или комбинация от няколко терапевтични стила.
Терапията може да е индивидуална (за един човек), семейна (за цяло семейство или двойка) и групова. Някой психолози са преминали сертифицирано обучение за хипноза, като се опитват да подпомогнат терапевтичния ефект на консултациите чрез нея.

Много хора не знаят, че всъщност психолозите не предписват лекарствени продукти на клиентите си. Те слушат, говорят, подпомагат, подкрепят оздравителните процеси. Не са редки случаите, когато психиатър е предписал медикаментозно лечение и консултациите с психолог са допълнение, целящо оптимален ефект над проблемното състояние. Психолозите могат да препоръчат много практики, като спорт, обучения, семинари и хипноза, но не са медицински лица и не могат да предписват лекарствени продукти.

Къде работят

Много практикуващи психолози управляват собствената си частна практика, работят с група други психолози или доставчици на социални услуги. Психолози се използват за работа на много други места. В училищата, колежите и университетите, болниците и затворите, в дневните центрове за хора с увреждания, психиатричните клиники, бизнеса и индустрията, домовете за възрастни и центровете за рехабилитация и центровете за подкрепа. Децата и учениците (както и техните семейства) могат да получат безплатни консултации с психолог, благодарение на направления, издавани от Отдел „Закрила на детето“.

Важно е да помним, че не психологът ще реши проблема ни. Той просто ще подпомогне преминаването на пътя, който самостоятелно би бил непосилен. Той няма „да ни освидетелства“, защото не е психиатър. По същата причина няма да ни даде и „хапче, което да ни успокои“. Той ще пази тайните ни и ще се въздържа от действия или бездействия, които могат да ни навредят. Той ще се постарае да е максимално безпристрастен и едновременно с това полезен.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: apa.org
Снимка: dfamilia.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСпециалистиЛеченияНовиниЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиТестовеСпортСоциални грижиИнтервютаАлт. медицинаЗаведенияОрганизацииИстория