Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Най-важните предупредителни знаци, че страдате от Синдрома бърнаут

Най-важните предупредителни знаци, че страдате от Синдрома бърнаут

Най-важните предупредителни знаци, че страдате от Синдрома бърнаут  - изображение

Ако сте в постоянен стрес, ако се чувствате безпомощни, разочаровани и напълно изтощени, може би страдате от Синдрома бърнаут, при който дори малки проблеми ни изглеждат напълно непреодолими, а всичко около нас е толкова мрачно и безсмислено, че е трудно дори да съберем енергията си, а какво остава да се погрижим за себе си.

Синдромът бърнаут, известен и като Синдром на професионалното прегаряне, е състояние на емоционално, психическо и физическо изтощение, причинено от прекомерен и продължителен стрес. Прегарянето е причина да се чувстваме претоварени и емоционално изцедени, без никаква мотивация и без интерес към нищо от това, което се случва в живота ни. Бърнаут намалява производителността и изсмуква енергията ни, оставяйки ни горчивото усещане, че сме все по-безполезни, ненужни и напълно безпомощни да променим това.

За първи път терминът "Бърнаут" е използван през 1974 г. За негов откривател се смята американският психолог Харбърт Фройденберг. В книгата си "Прегряването – високата цена на високите постижения" (Burnout: The High Cost Of High Achievement) той сравнява Синдрома на професионалното прегаряне с "умиране на мотивацията, когато положените усилия не отговарят на постигнатите резултати". Фройденберг описва симптомите на бърнаут след продължително наблюдение на свои колеги, които след претоварване в професионална среда, развивали специфична клинична картина.

8 години по-късно, през 1982-а, американският психолог Кристина Маслах в сътрудничество със Сюзан Джаксън изработва първия модел за оценка на психологическия статус в бърнаут-режим. Моделът е наречен "Maslach Burnout Inventory" (MBI). Основната им цел била да определят както различните стадии на заболяването, така и неговите точни и ясни симптоми на база психологическите увреждания, които настъпват при претоварен работен график. Според д-р Маслах развитието на бърнаут се основава както на несъответствието между професия и личност, така и на непропорционалното разпределение на времето в ежедневието за почивка и работа.

Синдромът на прегарянето е заболяване на модерното общество. Приема се, че страдаме от това заболяване, когато тялото ни отказва да приема и понася повече психическо напрежение и се предава. Най-често засяга образованите хора в тяхната най-творческа възраст - между 35 и 55 години. Някои психолози определят Синдрома като душевно състояние, което настъпва при хора, които в отношенията си с околните – близки, колеги, началници, са т.нар. "даващи".

Разликата между стрес и прегаряне

Основната прилика между Синдрома бърнаут и стреса са изтощението и преумората. Честото използване на двете понятия като синоними обаче, е породило необходимостта от разграничаването им. Като цяло стресът включва прекалено много натиск, тоест ситуации, в които се изисква твърде много от вас, и това ви изтощава – и физически, и психически. Стресираните хора се чувстват по-добре, когато държат всичко под контрол. Хората, които са в бърнаут, се чувстват празни и лишени от мотивация. Живеещите в "прегаряне" често не виждат никаква надежда за позитивна промяна в положението си. И ако прекомерния стрес е като "удавяне в отговорностите", бърнаут е "пресъхване на всичко".

Ефекти от бърнаут

За съжаление заболяването може да наруши нормалния ритъм във всяка една област на живота – в дома, на работното място, и да причини дълготрайни промени в тялото ни, които от своя страна да отслабят имунитета и да направят организма уязвим към заболявания като настинки и грип.

Предупредителни знаци за прегаряне

- Всеки ден е лош ден.

- Усилията, които полагате на работа и вкъщи ви изглеждат като пълна загуба на енергия.

- Изтощени сте през цялото време.

- Чувствате се като нещо, лишено от всякакво значение, и без никаква надежда някога да бъде оценено.

Ранни симптоми на прегаряне

Съвсем в реда на нещата е да имаме дни, в които се чувстваме безпомощни, претоварени или недооценени, дни, в които, за да станем от леглото, сякаш ни е нужна силата на Херкулес. Обезпокоително, когато се чувстваме така дълъг период от време. Бърнаут е постепенен процес. Признаците и симптомите са едва доловими в началото, но те се влошат с течение на времето. Мислете за ранните симптоми като за червени знамена, предупреждаващи че нещо не е наред. Ако вземете мерки навреме, със сигурност ще предотвратите големи щети, но ако ги игнорирате, впоследствие ще изгорите.

Физически признаци и симптоми на прегаряне

- постоянно чувство на умора;

- понижен имунитет, често боледуване;

- често главоболие, болки в мускулите;

- промени в апетита или в навици за сън.

Емоционални признаци и симптоми на прегаряне

- натрапчиво усещане за провал и неувереност;

- чувство за безпомощност, сякаш сте в капан;

- тягостно чувство, че сте напълно сам в света;

- загуба на мотивация;

- ставате все по-цинични и негативни;

- не изпитвате удовлетворение от нищо.

Поведенчески признаци и симптоми на прегаряне

- бягате от всякакви отговорности;

- изолирате се от всички;

- отлагате важни ангажименти;

- използвате храната, алкохола и лекарствата като спасение;

- чести отсъствия от работа, преждевременно напускане.

Въпреки че в много от случаите основната причина за бърнаут е работата ни, от прегаряне реално е застрашен всеки, който се чувства претоварен и подценен - от трудолюбивия работник, който не е почивал от години, до уморените майки, чието ежедневие минава в грижи за децата, дома или болен родител.

Успявате ли да разпознаете предупредителните признаци на предстоящо прегаряне или вече сте минали точката на пречупване?

Над материала работи: Ина Фенерова

Източници: helpguide.org, U.S. National Library of Medicine
Снимки: euvosescrevi.com, Healthline, Health.com

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниАлт. медицинаПсихологияСоциални грижиВидеоЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...СнимкиБотаникаЛеченияСпортТестове