Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Най-простият метод, който безотказно тушира отлагането и повишава производителността

Най-простият метод, който безотказно тушира отлагането и повишава производителността

Най-простият метод, който безотказно тушира отлагането и повишава производителността - изображение

Умът е всичко — ако се научите да контролирате него, може да се превърнете в архитекти на своето бъдеще.

Без съмнение сте чували нещо подобно в определен момент от живота си. Всичко, което преживявате, правите и чувствате произхожда от ума и за това е много лесно да се забележи промяната на начина, по който работи.

Често хората не забелязват колко ефективно се стремят към целите в живота си, но ако се научат да използват енергията и да я трансформират правилно, ще повишат ефективността си във всяка започната дейност.

Въпреки постоянните опити на хората да се усъвършенстват, често изглежда трудно да се справят със задачите си, защото се съобразяват с приливите и отливите на емоционалното си състояние. Всичко това може да заприлича на безконтролно лашкане в трамвая на живота, което предизвика високи нива на стрес и тревожност. Опростеният метод, които ви предлагаме, увеличава производителността и тушира отлагането, така че вие да поемете управлението.

„Отлагането е убиец на възможността.“
Виктор Киам

Един от популярните по света автори на курсове за самопомощ е Тони Робинс. Сред най-известните му материали е „Отключи вътрешната си власт“. Този аудиозапис за самопомощ се преиздава многократно по света под формата на компактдискове, като хората го купуват, с цел да отключат вътрешната мощ на мозъка си, за да печелят повече, учейки се от големите експерти.
Подобни програми са доста подробни и целят да преподадат много, истински полезна информация, но носят нещо доста особено, което се отнася до производителността. Тони Робинс препоръчва, за да овладеете живота си да разберете защо правите това, което правите и как това влияе на настоящето ви.


Всичко може да се опрости до следното: направете нещо, което сте отлагали и то сега

Звучи ви просто и е такова, но красотата е точно в простотата, защото използва много от гореизброените особености на ума да променя възприятието и да мотивира предприемането на действия. Мозъкът прави това с минимални усилия, като същевременно създава продуктивност.

Когато става дума за начина, по който умът мотивира действията, се оказва, че той е дълбоко зависим от възприятието ви за света.
Чувствате ли се добре? Чувствате ли се способни? Смятате ли, че сте умели, креативни и продуктивни? Или се усещате сякаш опитвате да излезете от блатото, сякаш не вие пишете съдбата си и нямате никакви добри идеи?

Ключът е в начина, използван за възприемане на собствената ви способност да правите нещо „на мига“, а не колко добре можем да го направим. С други думи, трябва да мислите, че можете да сте продуктивни, преди да станете (максимално) продуктивни. Това отново води до простичкия, но доста ефективен съвет: генерирайте енергия и пренасочвайте мисълта си към вярата, за да можете да достигнете най-високите си нива на продуктивност.

Време е за действие: Изберете нещо и го направете сега

Проблемът е видим — всичко, което ви кара да отлагате трябва да бъде „счупено“. Взимате нещо отлагано, нещо малко. (Всъщност е добре да направите списък с нещата, които сте искали да направите в продължение на дни или седмици.) Следващата стъпка е просто да пристъпите към изпълнението му.

Списък за изпълнение


Ако стартирате с нещо лесно, трикът ще започне да работи много ефективно, защото при завършването му ще сте изпълнени с усещане за енергичност и висока мотивация. Така че е разумно да изберете нещо по-леко, дори да не ви отнеме повече от пет минути.

Доста трудно е да се опише какво е чувството при прилив на енергия. Помислете за момент, в който сте се чувствали много продуктивни. Когато се справите с нещо, отлагано от известно време, получавате подобие на усещанията от подобен ден, защото сте преодолели преграда. Все пак, по някаква причина сте избутвали тази задача встрани толкова много време, а сега прекъсвате отлагането и доказвате, че се справяте свободно. Успехът осигурява търсеното приятно чувство, а то повишава мотивацията за следваща дейност.

Важно е да направите каквото сте решили незабавно. Вие сте шефа и решенията ви трябва да се изпълняват веднага. Така че трябва да отидете, където сте решили и да сторите каквото трябва. Магията се случва, когато пуснете всичко и решите да продължите напред на мига: вие сте в момент на смелост и е достатъчно да направите това, което сте решили.

Идеята е, че веднага след като прочетете този текст, ще усетите мотивацията… но ден след това? Или по-късно днес? Дори след няколко часа? Мотивацията ще спада пропорционално спрямо времето. Така че, като предприемете действия, вие максимално използвате мотивацията, която генерирате, прочитайки този текст.

Един от най-важните фактори е да успеете да яхнете вълната на стимула. Всяко действие ще ви мотивира по-силно, но трябва да поддържате чувството, като продължавате активността. Помните ли списъка, който направихте? Извадете го и изпълнете следващото, описано в него. Идеята е просто да използвате енергията, която генерирате. Не спирайте и оползотворявайте случващото се в ума ви, за да създадете инерция и да оставите малките победи да се натрупат.

Накратко

1. Направете списък на нещата, които сте отлагали, подредени въз основа на трудността, която представляват за вас;

2. Изберете най-лесното и го изпълнете... сега;

3. Харесайте друго и го изпълнете, за да оползотворите импулса и да натрупате инерция.

Успехът и повишаването на продуктивността се основават точно върху генерирането на мотивация, която ще напомни за себе си в миговете на затруднение, неуспех или несигурност при вземане на решения.
Състоянието на ума и мотивацията се променят неописуемо, когато използвате тази техника. Тя дава възможност за създаване на високи енергийни нива и желание за действие, които можете да използвате, за да се справите с предизвикателствата.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: goalcast.com
Снимка: kubach.pl; shutterstock.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСпортЗдравни съветиИсторияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиСнимкиНормативни актовеЛюбопитноЛеченияКлинични пътеки