Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 6 правила на Михаил Лабковский, които ще улеснят живота ви

6 правила на Михаил Лабковский, които ще улеснят живота ви

6 правила на Михаил Лабковский, които ще улеснят живота ви - изображение

Михаил Лабковский никога не е крил факта, че причината да стане психолог е, за да се справи със собствените си проблеми. Той не само успява да разреши загадките и дилемите в живота си, но успява да помогне и на други да го направят.

След 30-годишен опит в психотерапията той формулира шест правила за справяне с невротичното поведение. Вижте кои са те:

Правило 1: Когато спорите, говорете само за себе си

Изключително важно е, преди да започнете спор, да бъдете наясно какви са чувствата ви и какво точно очаквате от човека срещу вас – защитавате позицията си, споделяте чувствата си или на всяка цена желаете да се скарате със събеседника си, да посочите грешките и слабите му страни? Ако се научите да се придържате към това правило – да говорите само за себе си и своите чувства, много скоро ще освободите ежедневието си от тежки конфликти и спорове.

Правило 2: Придържайте се към отговори на конкретните въпроси

Нещо много просто показва дали сте уверен човек и то е успявате ли да отговаряте само на конкретните въпроси, които ви задават, или се впускате в допълнителни обяснения и уточнения. Всичко, което е извън конкретния отговор, се счита за оправдание. Помнете: ако някой се нуждае от допълнителни подробности, ще ви зададе допълнителни въпроси.

Правило 3: Не отговаряйте на манипулативни фрази

Изявления от типа „Уморих се от…“ или „Ти си ужасен” не са въпроси и не изискват отговорите ви, въпреки че се чувствате провокирани да кажете нещо. Пример за други манипулативни изрази са: „Какво има? От какво се оплакваш?“. Не забравяйте, че целта на подобни фрази е само и единствено да ви провокират. Михаил Лабковский съветва да не се поддавате на подобни провокации, като лишите събеседника си от отговор или като заявите: „Не ми харесва да ми говориш по този начин.“

Правило 4: Не премълчавай, ако нещо не ти харесва

Присъщо на невротиците е да трупат възмущението си, след което да страдат и да се измъчват, да преживяват отново и отново проблема. Опитайте по-здравословно и полезно поведение, като например да кажете: „Това не ми харесва” или „Не ми харесва да ми говориш по този начин”, или „Няма да направя нещо, което не считам за правилно”. Според психолога е достатъчно да кажете това само веднъж, ако не получите ответна реакция, по-добре е да прекратите тези взаимоотношения.

Правило 5: Спрете да правите това, което не искате да правите

Според Михаил Лабковский компромисите и отстъпките са основният фактор, който разрушава нашето психично, но и физическо здраве. Принципът „Не искам да го правя, но трябва да го направя и ще го направя“ е изключително вреден. Избягвайте – колкото е възможно по-често, да правите неща, които не искате. Много от дейностите, които ви се налагат от някого като задължения, са ваш собствен избор.

Правило 6: Правете само това, което искате да правите

Михаил Лабковский твърди, че това е основното правило. Правете само нещата, които действително искате да правите. Въпреки че това правило звучи невъзможно и неприложимо в ежедневието, не е точно така. Без значение дали се отнася за въпроси от бита като „Какво да сготвя днес” или касае решения, свързани с важни житейски избори и събития като: „Да приема ли предложението за брак”, „Да имаме ли дете”, „Да сменя ли работата си”… Винаги си задавайте въпроса какво наистина искате и се вслушайте в сърцето си.

Следвайте този принцип и във възпитанието на детето си, ако искате да отгледате самостоятелна личност със стабилна психика. За целта са много подходящи въпроси като „Какво ти се яде“, „Какво ти се прави сега?“ или „Какво искаш да облечеш?“.

„Спазвайте тези правила половин година и положителните промени в живота ви са гарантирани”, убеден е Михаил Лабковский.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: brightside.me
Снимка: maminy-shpargalki.com

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиСпортНовиниЛюбопитно