Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Какво е обратна връзка? Научете се как да стимулирате мотивацията у другия

Какво е обратна връзка? Научете се как да стимулирате мотивацията у другия

Какво е обратна връзка? Научете се как да стимулирате мотивацията у другия - изображение

Обратната връзка е повече от просто информация, която идва от другите, за това, как вършим работата си. Нейната цел е (или трябва да бъде) да осигури позитивни начини за подобряване. Тя трябва да ни даде конкретна информация, която да повиши нашата мотивация. Това изкуство, това умение, е задължително във всички области: образование, работа, взаимоотношения и т.н.

"Ние всички се нуждаем от хора, които ни дават обратна връзка. Така се подобряваме." — Бил Гейтс

Обратната връзка е информация и мотивация. Тя е енергия и комуникация. Тя е желанието да се подобрим и да научим повече. Обратната връзка е автентичното желание да предложите стратегии на друг човек, за да подобри уменията си. Затова не можем да отречем, че в този свят има нещо наистина великолепно. Това великолепно нещо е същността на човешкото развитие и мотивацията, която получаваме от хората, с които работим.

Обратната връзка: Изкуството на асертивността

Експертите по мотивационна психология знаят, че няма нищо по-плашещо от получаването на негативна обратна връзка. Ефектите от дребнавите забележки или от непълните и безполезни коментари могат да бъдат катастрофални. Знаем как вървят нещата в класната стая, когато учителят е неподготвен. Служителите с неефективен лидер също знаят това много добре. Ние самите знаем това от собствените си взаимоотношения.

Когато някой дава обратна връзка на друг, той трябва да го прави по начин, който да позволява на втория да получи позитивизъм и вдъхновение от тази информация.

Нека продължим нататък, за да разберем по-добре тази концепция.

Какво представлява обратната връзка?

 • Обратната връзка е комуникационно явление.
 • Адресантът предоставя на получателя обективно мнение относно неговото изпълнение със специфични доказателства.
 • Обратната връзка не трябва да се ограничава до простото отчитане. Целта е да се насърчи прогресът и мотивацията.
 • По-добре е да посочите грешки, слабости и силни страни.
 • Наблюдавайте напредъка, като винаги предлагате инструменти или съвети, които могат да помогнат на отсрещния да се подобри.
 • Основната идея е следната: Посочете какво прави човекът добре, а след това как може да подобри това умение още повече.
 • Комуникацията винаги трябва да бъде асертивна, уважителна и съпричастна.

Други идеи за обратна връзка

 • Обратната връзка трябва не само да покаже на лицето какво е направило погрешно.
 • Ако ние просто коригираме или идентифицираме провала, човекът остава с отрицателно впечатление. В този случай могат да се случат само две неща: човекът, получил обратната връзка, да блокира или да откаже да слуша. И в двата варианта резултатът е същият. Няма напредък.
 • От друга страна, положителното подкрепление не е синоним на обратна връзка. Това да се казва на детето, че се справя добре, без да се добавя нова информация, не му позволява да достигне "зоната на близко развитие", за което говори Виготски.
 • Когато им споделяме някои начини, по които могат да се подобрят, като същевременно насърчаваме самочувствието им, ние подобряваме потенциала и капацитета на другите.

Как можем да дадем добра обратна връзка?

Добрата обратна връзка трябва да постигне нещо съществено: напредък, прогрес и подобрение.

Постигането на това с нашите ученици, деца и в нашите взаимоотношения изисква подходящи стратегии. Да видим какви са те.

Добра идея е да съберем конкретни доказателства за това, което ще съобщаваме. Не си струва да повтаряте "Правиш това добре или правиш това погрешно". Бъдете щателни и точни в това, което искате да подчертаете.

Вземете под внимание състоянието на ума си, когато давате обратна връзка. Целта е да се мотивират и коригират хората по положителен начин. Ето защо, ако имате лош ден, по-добре е да почакате и да го направите в друг момент.

Когато давате обратна информация, стратегията "сандвич" е много полезна. Първо, подчертайте нещо добро за човека. После посочете върху какво може да поработи още. И накрая, предложете стратегии за подобряване.

Също така, важно е да запомните, че има редица думи, които са забранени, когато давате обратна връзка. Тези думи са винаги, никога и само. Тези термини не са полезни и могат да създадат дискомфорт или противоречие.

Бъдете много конкретни, директни и асертивни.

В заключение, ние сме сигурни, че можете да се сетите за ситуация, в която някой ви е дал добра или лоша обратна връзка. Това умение, макар и използвано в бизнес средите, всъщност подхранва безкрайните социални сценарии. Трябва да се чувстваме оправомощени да позволим на другите да се учат или да се отворят към нови гледни точки. Предоставянето на обратна връзка е нещо, в което всички ние трябва да бъдем ефективни.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: eventbrite.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниСпортЛюбопитноФизиологияТестовеБотаникаЛечения