Начало Психология Поведенческа психология Патология Наръчник за разпознаване на симптомите на анорексия

Наръчник за разпознаване на симптомите на анорексия

Наръчник за разпознаване на симптомите на анорексия  - изображение

Симптомите на анорексия попадат в пет основни категории. Познаването им е от съществено значение за страдащите и семействата. От голяма важност е хората с подобни проблеми да осъзнаят, че това са симптоми на самото хранително разстройство, а не техни недостатъци или дефекти.

Когнитивни симптоми

- Хората с анорексия често са обсебени от мисълта за храна. Те могат да се разхождат с часове в супермаркетите или с часове да гледат кулинарни предавания.

- Друг когнитивен симптом на анорексията са твърдите правила, които се спазват – като следене на точното тегло на порция овесена каша, брой на калориите на всеки хранителен продукт и т.н. Хората с това хранително разстройство може да се разстроят изключително много, ако нямат възможност да действат в съответствие с правилата си.

- Обсебеността, причинена от анорексия, често се простира извън темите за хранене. Например повишен перфекционизъм към работа или обучение.

- Трудности при концентрирането и вземането на решения.

- Отричане на проблема. Хората с анорексия често не осъзнават сериозността на проблема си.

- Приемане на симптомите като израз на свободна воля или ценността система, а не като тревожен знак за наличието на конкретния хранителен проблем. Психолозите използват фразата "ego-syntonic", за да опишат тази обща черта на анорексията.

Емоционални симптоми

- Срамуват се, че имат подобен проблем. Анорексията често засяга разумни хора, които никога преди това не са допускали, че ще развият "психично разстройство".

- Лошо настроение.

- Постоянно притеснение за теглото, чести физически упражнения.

- Хората с анорексия в много от случаите не се притесняват за здравето си. Те не се страхуват, че могат да умрат заради ниското тегло (поради отрицание на сериозността на проблема, както е споменато по-горе), но са способни да изпаднат в паника заради симптоми като загуба на коса например.

Симптоми на поведението

- По-голямата част от хората с анорексия имат склонност към преяждане в определени моменти.

- Хранителни ритуали – например винаги да се яде на едно и също място в едни и същи съдове.

- Хората, страдащи от анорексия, рядко се хранят с останалите членове на семейството или навън с приятели.

- Носене на широки дрехи.

- Лъжат за храненето дори терапевтите си (например, че са обядвали, а не са).

- Проверяват теглото си или твърде често, или избягват да го правят.

- Отделят много повече време за обучение или работа, защото трудността при концентрирането намалява ефективността.

- Избягване на определени "забранени храни".

Междуличностни симптоми

- Хората с анорексия често се оттеглят и в социален, и в сексуален план. Социалното отдръпване често се свързва с желанието да се избегнат ситуации на хранене в обществото, но може да бъде свързано и с ниско настроение, чувство на срам или навици за физически упражнения. Например, ако страдащият от анорексия тренира по 2-3 часа на ден, той може да се лиши от ваканция на невероятно място, само заради всекидневните тренировки.

- Симптомите на анорексия може да предизвикат конфликт в семейните и романтичните взаимоотношения.

Физически симптоми

Физическите симптоми на анорексия трябва да бъдат идентифицирани от лекар. Сред най-честите физически симптоми обаче са:

- намален обем на мозъка (има някои доказателства, че това е обратимо чрез възобновяване на нормалното хранене и тегло);

- косопад;

- лануго (фини, нежни косъмчета, които растат по тялото, например по лицето);

- забавен сърдечен ритъм и други увреждания на сърцето;

- загуба на костна плътност;

- затруднено движение и студ през цялото време;

- специалистите все още не са постигнали единодушно съгласие по въпроса колко слаб трябва да е човек, за да бъде диагностициран с анорексия. Най-често се използва индекс на телесна маса от 17,5, но други експерти предлагат използването на ИТМ

- проблеми с цикъла при жените - или стават нередовен, или напълно спира.

- смърт.

Забележка:

Имайте предвид, че това са най-често срещаните симптоми на анорексия и е възможно да не се проявят всички при хората с това хранително разстройство. Изброяването им има за цел да опише общата картина на ситуацията, в която се намират хората с анорексия, и да послужат като предупредителен знак, че трябва да бъде потърсена помощ от специалист при наличието на някои от тях.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: guldmedadhd.se

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХранене при...ЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСпортАлт. медицинаИнтервютаБотаникаЛеченияЗаведения