Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Невробиология на устойчивостта

Невробиология на устойчивостта

Невробиология на устойчивостта - изображение

Невробиологията на издръжливостта е област на изследване, която обяснява от биологична гледна точка един от най-пленителните процеси у човешките същества.

Говорим за процеса, чрез който хората успяват успешно да се справят със стресовите фактори в неблагоприятни ситуации. Начинът, по който се приспособяват към този сложен свят, като същевременно се грижат за емоционалното си здраве и намаляват въздействието на травмата.

Думата „устойчивост“ обозначава концепция, която е доста популярна през последните десетилетия. Тя е вдъхновяваща, харесва ни, а много от нас четем и се опитваме да работим в тази насока. Има обаче един специфичен аспект, който е от особен интерес за невропсихолозите.

Защо някои хора се справят със сложни, неблагоприятни ситуации, докато други се оказват в капана на постоянно състояние на безпомощност?

"Светът пречупва всички, а след това някои са силни на счупените места" — Ърнест Хемингуей

Виждаме го непрекъснато във всички форми и размери. Например, да кажем, че има трима братя и сестри, три деца, които преминават през травматичната загуба на родител.

При едни и същи обстоятелства и в същата среда, тези деца могат да израснат с много различни модели на поведение.

Някои от тях ще носят тази травматична рана със себе си, която ще се проявява в проблемно поведение, ниско самочувствие, тревожност, затруднения в ученето и др.

Друг може да развие по-адаптивна нагласа, запазвайки психологически баланс въпреки травмата. Това повдига въпроса… Какви невробиологични механизми правят хората повече или по-малко устойчиви?

Невробиологията на устойчивостта или способността ни да толерираме стреса

Да говорим за устойчивост означава да говорим за способността ни да се справяме със стреса и дори да го използваме в наша полза. Една идея се откроява: нашият мозък, на първо място, е детектор на опасност.

Един от нашите приоритети е да оцелеем, и така, в нашия ежедневен живот, без дори да го осъзнаваме, ние анализираме притесненията си, предвиждайки негативни неща и филтрирайки всички видове рискове в нашата среда, които могат да ни засегнат по някакъв начин: физически, социално, емоционално…

Експертите по невробиология на устойчивостта ни казват, че умереният стрес или „еустрес“ е най-полезният вид стрес. Защо? Той ни подготвя за действие.

Обаче, когато нашите притеснения, страхове, спомени от миналото или безпокойство за бъдещето ни измъчват, този „дистрес” става хроничен и променя мозъка генетично и неврологично.

Тогава започваме да страдаме от психични проблеми, нещастие и неспособност да се адаптираме към нашата среда, която така или иначе е сложна сама по себе си.

Всички знаем, че можем да се обучим да управляваме стреса и да бъдем устойчиви. Но някои хора се раждат с тази способност. В същото време други имат сериозни проблеми да се справят с много по-малки, ежедневни трудности.

Причината? Невробиологията показва, че мозъкът ни има известна степен на "устойчивост".

Ролята на хормоните и невротрансмитерите в устойчивостта

В началото на 2016 г. списание „Природа“ публикува интересно проучване на невробиологията на устойчивостта. Статията обяснява, че тази ни способност е свързана с много специфични области на мозъка. Неокортексът и на подкорово ниво амигдалата, хипокампусът и locus coeruleus.

Най-завладяващото и поразително нещо в това е активността на хормони и невротрансмитери, които насърчават или възпрепятстват нашата способност да бъдем устойчиви.

Дехидроепиандростерон (DHEA) има способността да регулира въздействието на кортизола върху нашия мозък. Следователно хората, които страдат от дефицит на този хормон, са по-малко устойчиви.

Човешкият мозък има два вида стрес рецептори. Първият се активира с малки количества кортизол. Той едновременно стимулира хипокампуса да укрепи нашите спомени.

Другият се активира по-късно, когато в кръвта има по-високо ниво на кортизол. Това явление, което стимулира втория рецептор в по-голяма степен, влияе на качеството на нашата памет. По-малко устойчивите хора имат по-високи нива на кортизол в телата си. Ето защо тези рецептори реагират.

Деца орхидеи и деца от глухарчета

Едно нещо, което е общо за неустойчивите хора, е тяхното детство. Детство, белязано от несигурна привързаност, емоционално пренебрегване, насилие или специфична травма, генерира токсичен стрес у детето, който след това засяга последващото развитие на мозъка.

Също така, невробиологията на устойчивостта понякога категоризира децата като деца орхидеи или деца глухарчета.

Децата орхидеи са онези, които описахме по-горе. Те са имали травматично детство. От горе на всичкото значение има и епигенетиката. Например, нещо, което виждаме е, че майките страдат от все повече и повече емоционален стрес. Независимо дали ни харесва или не, кортизолът достига до плода. Той засяга невронните връзки в амигдалата на бебето.

В заключение, както ни показва невробиологията на устойчивостта, нашите способности в тази област първоначално зависят от редица хормони и невротрансмитери, епигенетика и качеството на нашето детство.

Може би изглежда „детерминистично“, но, както обяснихме в тази статия, устойчивостта може да се научи, развие и приложи.

Например, има изследвания върху мозъчната невропластичност и начина, по който усвояването на нови поведения, приемането на нови мисловни модели и нагласи може да направи нашия мозък много по-устойчив.

Нека не забравяме, че винаги е полезно да инвестираме в себе си и да се научим да се сблъскваме с проблемите на живота с повече енергия, сила и оптимизъм.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлНовиниСпециалистиИсторияЛюбопитноИнтервютаЗдравни съветиИзследванияСпортАлт. медицинаКлинични пътекиСоциални грижиХранене при...СнимкиБотаникаЛеченияТестове