Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Не оставяйте бебето да се умори от плач

Не оставяйте бебето да се умори от плач

Не оставяйте бебето да се умори от плач - изображение

Моля ви, не игнорирайте бебето, когато плаче!

По време на първата година се гради способността за доверие и обич. Комуникацията с него е на много различно ниво от вербалната и трябва да е силно застъпена в развитието му, за да е здраво и щастливо.

През 2002 година е проведено изследване, доказващо, че „взаимо-отзивчивата ориентация“(която общуването с бебчо представлява) е начинът впоследствие детето да е съпричастно и способно да завързва приятелства. Според проучванията това е най-добрият способ да се създаде на бебето среда за качествено интелектуално развитие.

Важността й е висока, защото през първите три години детето научава механизмите в  социума, а мозъкът разбира как да функционира правилно и социално приемливо – полагат се основите за бъдещо развитие.

Тъжен пример са деца, прекарали младенчеството си в институции, те са нямали възможност да общуват пълноценно със значим възрастен и носят своите последствия цял живот. Това, че персоналът трябва да се грижи за много деца, налага храненето, къпането и приспиването да се случват “под час” и “на конвейер”. Подобни практики, за радост, няма у дома при мама, не само защото тя обича бебето, а и защото това са миговете на най-пълноценен контакт помежду им.

Докато суче, бебчето разбира какво е да си обгрижен и защитен, това е прекрасен повод, освен да получи нужната на тялото храна, да усети правилния начин да се обича – пълно, цялостно, отдаващо. Всеки досег с майката и близките, е стъпка към по-стабилно изграждане на спокойствие и увереност в развиващата се личност.

Нестабилните връзки с родителите в ранното детство дават на детето шаблон, в който най-близките ти хора не те пазят, а може би дори те нараняват емоционално. В зряла възраст подобни личности не могат да се отдават на пълноценни интимни отношения и са склонни да избират партньори, чиито вътрешни конфликти ги нараняват.

Усещането за сигурност и автономност на детето се гради на това с него да се общува пълноценно. Не е нужно да е в прегръдките на някой възрастен през цялото време, но е необходимо да усеща присъствието на близките и да бъде успокоявано, когато плаче. Плачът е заложен от природата сигнал, че нещо не е наред, когато е продължителен и остане без утеха, накрая бебчо се уморява и спира да подава сигнала, защото загубва вяра, че ще бъде защитен.

 Последствията от многократна повторяемост на подобна ситуация се изразяват в ярки симптоми на стрес и депресивност – нежелание на бебето да се храни, прекратяване на опитите за общуване, повтаряне на стереотипни движения, страх от абсолютно всяка промяна на обстоятелствата, липса на адаптивност. В далечно бъдеще ще доведе до недоверчивост, проблеми с общуването, опити за обсебване на най-близкия възрастен, агресия, нощни страхове, ужас от изоставяне и поведенчески проблеми.

Да оставим детето да се умори от плач, значи да му дадем идеята, че е незащитено. Повтаряйки я, затвърждаваме. Всеки път, когато бебето не получи подкрепа от възрастен, докато плаче, защото нещо не е наред, се подпомага тенденцията да се усеща отхвърлено и самотно в бъдеще.

Ако не можете да успокоите бебето, то допирът до вас, движенията, дишането ви са утеха, в сравнение с изолацията, която изпитва, щом е оставено “да се наплаче” .

Зная, че тези призиви може да ви се сторят като оправдание за глезене. Ето защо ще ви попитам:

- Когато някой близък има нужда от подкрепата ви стараете ли се да му я дадете?

Защо да подкрепите бебето в стресиращ за неговата психика момент ви се струва различно?

 

Автор: Станислава Тонева

Източник:psychologytoday.com

Снимка:healthyhappysleep.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлИсторияСнимкиБотаникаСоциални грижиНовиниОрганизацииНормативни актовеИнтервютаОбразованиеХранене при...ТестовеАлт. медицинаКлинични пътекиСпортФизиологияЛеченияСпециалистиПроизводители