Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Няколко въпроса, улесняващи промяната, която искате

Няколко въпроса, улесняващи промяната, която искате

Няколко въпроса, улесняващи промяната, която искате - изображение

Понякога нещата зациклят и човек решава, че трябва да промени живота си, всеки от вас може да си представи какво следва. Причината, поради която много хора не следват обещанията, направени по нова година или не достигат целите си, е че нямат предвид по-голямата картина. Когато сте наясно със сценария, които трябва да се изпълни, е по вероятно да се ангажирате със стъпките, нужни, за да стигнете до целта.

Ако отговорите на следващите въпроси ще оцените миналото си и ще определите по-ефективно какво искате да направите в бъдеще.

Погледнете назад

Опитайте да отговорите на всички въпроси, за да можете да определите кога сте се чувствали добре и кога сте излизали от релси.

 1. Кога използвахте талантите и уменията си? Какво правехте? Как се чувствахте?
 2. Появи ли се нещо, в което, преди да го правите, не сте предполагали, че може да сте добри?
 3. Как се развивате? Има ли нещо характерно в растежа ви?
 4. В кой моменти мислите, че сте се предали, направили сте нещо, за да избегнете конфронтация или да останете взоната си на комфорт, въпреки че това не е представлявало най-добрия ви интерес?
 5. Какво отложихте или оставихте, а ви се иска да бяхте отделили повече време?

Прегледайте отговорите си и след това помислете както бихте искали да правите в бъдеще.

Обективно огледайте собственото си настояще

За да сте максимално честни за живота си сега Към момента, обмислете отговорите на тези въпроси с доверено лице, което ще ви предизвика да излезете от рамката на мисленето си.

 1. Какво въздействие имате над себе си и света? Достатъчно ли ето за вас?
 2. Вярвате ли, че сте създали обстоятелствата, в които се намирате? Дали границите, които виждате в живота си не са плод на тези, поставени от самите вас?
 3. Какво от миналото ви допада, но сега енергията не ви стига за него?
 4. Какво беше част от нещата, които ви определят, но е време да се откажете от него?
 5. Какво мислите, че трябва да направите сега в живота си? Какво ви спира сега?
 6. Ако талантът е приятен израз на вашите уникални способности, как го използвате, за да се обогати общността или света?

Нормално е някой парченца от живота ви да не са задоволителни. Чувства като съжаление, завист и тъга могат да ви помогнат да формулирате това, което копнеете да направите. Очевидно анализът на настоящето ще ви подпомогне да определите какво смятате за най-разумно и да се съсредоточите върху бъдещето.

Напишете сценария, с който искате да живеете

Може да добавите неща в досегашните си планове или да решите да напишете нов разказ за бъдещето си. Ако желаете да съставите нова история, има някой въпроси, които ще са ви от помощ. Ако имате затруднения с отговор на въпросите, то е добре да говорите с някой приятел, за да определите, какви типове дейности ви дават усещане за цел.

 1. Ако имате възможност да изразите таланта си напълно, какво можете да постигнете?
 2. За какво сте си позволили да мечтаете? Какво искате да преживеете и направите?
 3. Има ли нещо, което трябва да свършите, но мислите, че е невъзможно? Може ли някой да ви помогне да намерите пътя си през него?
 4. Какво вътре във вас иска да бъде чуто или оставено на свобода? Ако послушате този копнеж, какво ще направите?

За да се внедрите в новата история, трябва да оставите някой неща зад гърба си. Нужно е да се откажете от това, което не вдъхновяващо или е изтощително, за да дадете шанс на новите неща.

 1. Какво трябва да оставите зад гърба си, за да оползотворите целия си потенциал?
 2. На какво можете да кажете „не“ сега?
 3. Какво обещахте, че ще направите и сега не можете да откажете? Преминаването през нещата от списъка с тях ви ще ви даде повече енергия, за да се справите с това, което е най-важно сега?
 4. Ако сте готови да скочите в неизвестното, какво ще намерите от другата страна?

Не позволявайте на съмненията да ви спрат! Трудно е човек да си представи, че действа върху нещо ново, когато има сметки за плащане. Също така колкото по-развита е вашата кариера, толкова по-мъчно е да я опуснете, за да започнете наново. Съставете си сценарии така или иначе. Не правете просто статично мечтаене. Представете си перфектния ден след една, две или пет години, в който правите и чувствате това, което искате. Сега си го вземете!
Последният въпрос е – как може да гарантирате действията си, за да живеете избрания от вас самите живот? Планирайте стъпките си или най-малко създайте начин да си спомните своите намерения, така че през следващите няколко месеца отговорите на въпросите да станат по-лесни и по-приятни.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка: careerfaqs.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияСнимкиЛюбопитноНовиниСпортЛайфстайлИсторияЗдравни съветиФизиологияНормативни актовеЛечения