Начало Психология Социална психология Аз Загуба на пари ли са книгите за самопомощ?

Загуба на пари ли са книгите за самопомощ

Загуба на пари ли са книгите за самопомощ - изображение

Загуба на пари ли са книгите за самопомощ? Този въпрос си задава и психотерапевтът Стивън Джоузеф - самият той написал две книги на тази тематика. Въпреки убеждението си, че хората могат да извлекат уроци и вдъхновение за пълна трансформация от тази литература, той все пак недоумява защо ако книгите за самопомощ действително помагат, хората продължават да ги купуват?

"Толкова много хора, прочели десетки книги за самопомощ, са ми споделяли, че са извлекли незначителни или никакви поуки от тях. Факт е обаче, че никоя книга няма да има значение, докато човек не се ангажира да промени живота си. Книгите за самопомощ предлагат съвети, мъдрост и насоки, които са полезни за тези, които вече са взели решение да се променят", казва Стивън Джоузеф.

Промяната е трудна, защото изисква от нас да се освободим от стари вярвания, нагласи и възприятия за себе си и за света около нас. Човекът, който мислим, че сме, ценностите, които ръководят живота ни – ние трябва да бъдем готови да застанем пред всичко това и при нужда да го променим до самите основи. А това е трудно. От друга страна е мъчително да признаем пред себе си, че сме инвестирали време, енергия и чувства в нещо неправилно, в нещо, което в дългосрочен план не работи за нас и ни гарантира нещастие. В този ред на мисли промяната може да бъде заплаха.

Когато хората не са напълно готови за промяна, но усещат, че нещата в живота им просто не се случват правилно, те могат да потърсят съвети за самопомощ с очакването, че ще извлекат ползи, без да се налага да се променят. Те искат нещата в живота им да бъдат различни, без да се налага да предизвикват себе си и да зададат въпроса кои са те и какво всъщност искат. Разбира се, че подобна стъпка е трудна, тя е начало на хаос, който преобръща цялата ни същност и живот, но в крайна сметка всичко се подрежда и това е наградата на промяната – да се превърнем в човека, който можем и искаме да бъдем.

Един от начините, по които хората искат да постигнат това, е чрез четене на книги за самопомощ. Когато човек е готов за действие, книгите за самопомощ могат да бъдат част от пълната промяна на живота, но те също така могат да подготвят почвата и да положат основите на трансформацията.

„Има една дзен поговорка, която гласи: "Когато ученикът е готов, учителят ще се появи". За мен това обобщава стойността на книгите за самопомощ”, коментира терапевтът Стивън Джоузеф.

Ние непрекъснато сме в процес на създаване на себе си. Можете да се промените, но може да не постигнете всичко, което искате, за една нощ. За повечето от нас истинският преход може да отнеме време. Но отправната точка е осъзнаването, че личната промяна означава точно това, че не можете да се промените и да останете същите едновременно.

Кои са книгите за самопомощ, от които сте извлекли най-много поуки и които бихте препоръчали на други, предприемащи това велико пътешествие, наречено лична трансформация? Споделете в коментарите!

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: thepinsta.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицинаСнимкиНовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиФизиологияСпортИсторияНормативни актовеЛечения