Начало Психология Социална психология За психологията Защо интернет е пълен с гневни и злобни коментари

Защо интернет е пълен с гневни и злобни коментари

Защо интернет е пълен с гневни и злобни коментари - изображение

Тоновете гневни коментари в социалните мрежи могат да бъдат обяснени и със справедлив гняв, и с естествено възмущение от нечия глупост, и с липсата на възпитание, но изброеното дотук не ни дава задоволителен отговор защо всеки в интернет е толкова ядосан...

Екип от психолози, ръководен от проф. Арт Маркман от Тексаския университет в Остин, решава да изследва този феномен и стига до интересни заключения. Според тях агресията в интернет е вследствие на различни фактори, като на първо място е анонимността – на хората не им се налага да отговарят за грубостта си.

На второ място е фактът, че обектът на „омразата“ или гнева е далечен – това може да е определена статия или пък нечий коментар. Хората са много по-склонни да негодуват срещу абстрактен и далечен противник, отколкото срещу действителен човек – от кръв и плът.

На трето място е факторът реално време – дискусията може да се проточи часове и дори дни, което позволява на участниците в нея да влизат в дълги монолози - нещо, което се случва само във филмите, в действителност хората не водят разговор така. Те често се прекъсват, но се налага и да слушат кой какво казва, за да има разговор все пак.

„Жестовете и тонът имат изключително силно влияние върху умението да разберем какво казва нашият събеседник. Но колкото по-далеч е той, толкова по-трудно е общуването. Разговорът в реално време и лице в лице променя както нагласата, така и тона, с който се води“, обяснява проф. Маркман. По думите му от голямо значение е умението за общуване да бъде тренирано, тоест, колкото по-често се виждаме с хора, които мислят различно от нас, толкова по-лесно ще приемаме чуждото мнение, ще развием здравословно уважение към позиция, различна от нашата.

„Да умееш да разговаряш с хора, с които не си съгласен, изисква умение, което за съжаление вече е на изчезване – както в обществото ни, така и сред неговите лидери“, коментира още психологът.

Според професора по журналистическа етика от Университета Уошингтън и Лий в Лексингтън - Едуард Васерман, медиите също дават лош пример.

"Те печелят цели състояния, като показват напълно погрешен начин на комуникация. В един момент се оказва напълно нормално и в реда на нещата хората да приемат, че именно злобата е политическият жаргон, че именно това е начинът, по който се обсъждат обществените теми", заявява проф. Васерман.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: scientificamerican.com
Снимка: trelokouneli.gr

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияАнкетиНовиниСнимки