Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Откриха силна връзка между депресията и автоимунния тиреоидит

Откриха силна връзка между депресията и автоимунния тиреоидит

Откриха силна връзка между депресията и автоимунния тиреоидит - изображение

Откриха силна връзка между депресията и тревожните разстройства и автоимунния тиреоидит (АИТ) - хронично заболяване на щитовидната жлеза, засягащо приблизително 10% от населението. Откритието е на немски учени от университета в Бон, които проучват своята хипотеза от 2015 година.

"През годините, в които практикувам, съм консултирал стотици пациенти, страдащи от депресия и тревожни разстройства. В края на 2015 г. забелязах ясна връзка между и автоимунния тиреоидит и депресията”, съобщава психиатърът д-р Йоханес Корнюбер.

Заедно с екипа си той провежда 21 независими проучвания, в които са анализирани данни за близо 40 хиляди пациенти, страдащи от депресия или тревожност.

Специалистите обясняват, че автоимунният тиреоидит води до трайно възпаление на щитовидната жлеза. Хормоните на щитовидната жлеза оказват влияние върху метаболизма и клетъчното енергийно равновесие, както и върху енергийните нива и психиката. АИТ води до специфични психични симптоми, включително стрес, напрежение и изтощение. Хората са склонни да се разболеят между 30 и 50 години, като жените са засегнати значително по-често от мъжете. Тъй като заболяването често се появява за първи път по време на менопаузата и не се характеризира с болезнени симптоми, то може да остане незабелязано и недиагностицирано.

Според доклада на немските учени при пациентите с АИТ рискът от депресия е с 3,5 пъти по-висок, а от тревожни разстройства - 2,3 пъти. Тъй като и трите заболявания са много чести, това означава, че пациентите с АИТ представляват повече от 40 процента от всички случаи на депресия и 30 процента от всички случаи на безпокойство.

В доклада си изследователите препоръчват скрининг на всички пациенти, диагностицирани с депресия и тревожност за АИТ.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: sciencedaily.com
Снимка: kqed.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаНаучни публикацииЗаболявания (МКБ)Здравни съветиИсторияПсихологияПатологияНовиниХранене при...ЛюбопитноЛеченияИнтервютаВидеоАлт. медицинаСнимкиИзследванияКлинични пътекиФизиологияСпортЛайфстайлСоциални грижиАнкетиЗдравни проблемиТестове