Начало Психология Социална психология Аз Отхвърлянето предизвиква не само емоционална, но и физическа болка – защо и как да се справим

Отхвърлянето предизвиква не само емоционална, но и физическа болка – защо и как да се справим

Отхвърлянето предизвиква не само емоционална, но и физическа болка – защо и как да се справим - изображение

Отхвърлянето може да нанесе вреди на психическото ни здраве, които често излизат далеч извън рамките на емоционалната болка.

Вижте 9 малко известни факта, описващи различните ефекти, които отхвърлянето оказва върху нашите емоции, мислене и поведение.

Отхвърлянето следва физическите пътища на болката в мозъка

Поредица от изследвания с магнитен резонанс доказват, че същите области на мозъка, които се активират при физическа болка, се задействат и при емоционалното отхвърляне. По тази причина отхвърлянето наистина боли.

Парацетамолът понижава болката, причинена от емоционалното отхвърляне

В изследване, тестващо теорията, че отхвърлянето много наподобява физическа болка, учените дават на някои доброволци ацетаминофен (парацетамол), преди да ги помолят да си припомнят преживяване от миналото, в което са били болезнено отхвърлени.

Участниците, приели парацетамол, докладвали значително по-малко емоционална болка, в сравнение с доброволците, изпили хапче, съдържащо само захар.

В нашето еволюционно минало отхвърлянето е имало жизненоважна функция

Някога да бъдеш отлъчен от племето е било равносилно на смъртна присъда, защото е било невъзможно да оцелееш дълго сам.

Еволюционните психолози са на мнение, че човешкият мозък е разработил „система” за ранно предупреждение, която да ни предупреждава, когато сме изложени на опасност от остракизъм (прокуда, заточение). По този начин хората, които са чувствали по-болезнено отхвърлянето (тоест, мозъкът им го е възприел като физическа болка), придобиват еволюционно предимство: те се стараят да коригират поведението си, за да останат в племето.

Повторното преживяване на болката от социално отхвърляне е все така силно

Пробвайте да си спомните преживяване, в което сте чувствали силна физическа болка - ще установите, че мозъкът ви няма да реагира. Но ако опитате да преживеете отново болезнено отхвърляне, дори само назоваването му ще предизвика у вас чувствата, които сте изпитвали тогава. Мозъкът ни поставя приоритет върху преживяването на отхвърляне, тъй като сме социални животни, живеещи в "племена."

Отхвърлянето подкопава "нуждата ни от принадлежност"

Всеки един от нас има една основна нужда: да принадлежи към дадена група. Но когато бъдем отхвърлени, тази нужда е дестабилизирана, а изключването, което чувстваме, засилва емоционалната ни болка. В такива случаи човек може да намери спасение в повторното свързване с хората, които го обичат, или общуването с хора, с които се чувстваме силно свързани – това може да успокои емоционалната болка след отхвърляне.

Отхвърлянето е предпоставка за ударни вълни на агресия и гняв

В доклад на Здравното министерство на САЩ, публикуван през 2001 година, е посочено, че отхвърлянето е много по-опасен рисков фактор за насилието сред юношите, отколкото бедността, наркотиците или участието в улични банди. Редица изследвания са доказали, че дори елементарни ежедневни откази провокират хората да изливат агресията си върху невинни минувачи. Голяма част от тази агресия обаче се обръща навътре.

Отхвърлянето е способно напълно да опустоши самочувствието ни

Много често романтичното отхвърляне ни кара да търсим вината в себе си, да критикуваме своите недостатъци и да опустошим напълно самочувствието си. По-голямата част от романтичните откази се дължат на различия в характерите, липсата на химия, различни приоритети, несъвместим начин на живот и т.н. Търсенето на вината в себе си и подкопаването на самочувствието ни задълбочават емоционалната ни болка и правят възстановяването ни по-бавно и трудно.

Отхвърлянето временно може да понижи нивото ни на интелигентност

За да се представите зле на тестове за интелигентност, за вземане на решения и за краткосрочна памет, е нужно само да си припомните скоро преживяно отхвърляне. Причината е ясна - когато се опитваме да преодолеем болезнено отхвърляне, ние не сме способни да мислим ясно.

Психологическите рани от отхвърлянето могат да бъдат излекувани

Психологическите, емоционалните, когнитивните и социалните проблеми след болезнено отхвърляне могат да бъдат преодолени. За целта е необходимо да разгледаме всяка една от тези психологически рани – тоест, да успокоим емоционалната болка, да намалим гнева и агресията си, да защитим самооценката си и да стабилизираме необходимостта си да принадлежим към дадена социална група.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: YouTube

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...НовиниЛюбопитноПсихологияБотаникаИсторияВидеоФизиологияАлт. медицинаСпортЛеченияКлинични пътекиСпециалисти