Начало Психология Психология на развитието Развитие на хората в трета възраст Паметта в напреднала възраст: какво е нормално да се очаква и какво не

Паметта в напреднала възраст: какво е нормално да се очаква и какво не

Паметта в напреднала възраст: какво е нормално да се очаква и какво не - изображение

Много хора се притесняват от евентуален спад в когнитивните възможности, които обикновено вървят ръка за ръка с напредналата възраст. Безпокойството може да е свързано с по-дългия период от време, който е необходим за запаметяване на информация или усвояване на ново умение. Невинаги обаче честото забравяне на ключовете за колата или лампите включени са признаци за развитието на сериозно заболяване. Понякога подобно невнимание и лека форма на слаба памет са нормална част от стареенето.

Каква е обаче разликата между нормалните когнитивни затруднения свързани с напредналата възраст и кое представлява сериозен проблем с паметта? Притеснителните затруднения със запомнянето превръщат всекидневието в постоянна борба между желанието за водене на пълноценен живот и постоянното забравяне, свързани със сравнително лесни задачи като шофирането, пазаруването и готвенето.

Подобни сериозни симптоми включват:

• Задаването на едни и същи въпроси отново и отново

• Изгубването на познато място - дезориентация

• Неспособност за следване на инструкции

• Лек когнитивен дефицит

• Често объркване относно часа, мястото и хората

Някои хора в напреднала възраст страдат от състояние, наречено лек когнитивен дефицит (ЛКД), заради който те срещат повече трудности с мисленето и паметта отколкото други на същите години. Тези с ЛКД могат да се грижат сами за себе си и извършват успешно всекидневните си дейност. ЛКД може да е ранен признак за болест на Алцхаймер, но не всеки, който има нарушени когнитивни функции, евентуално развива дегенеративното заболяване.

Признаците за ЛКД включват:

• Честото губене на предмети

• Забравянето за важни събития и срещи

• Значителни трудности при подбирането на правилните думи в сравнение с другите хора на същата възраст

Ако имате ЛКД, е препоръчително да посещавате лекаря си на всеки 6 или 12 месеца, за да установите дали имате промени в спада в когнитивните функции.

Деменция

Деменцията се характеризира със загуба на когнитивните умения, свързани с логическото мислене, паметта и способността за учене, които значително пречат за извършването на всекидневните дейности. Трудното запомняне и честото забравяне, въпреки че са едни от най-честите прояви на болестта, не са единствените признаци на невродегенеративно състояние на мозъка. Страдащите от деменция може също така да изпитват проблеми с речта, визуалните възприятия и задържането на вниманието. Някои хора дори преминават през изменения на личността. Деменцията не представлява нормална част от процеса на стареене.

Съществуват различни форми на невродегенеративното състояние на мозъка. Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната форма на заболяването сред населението на възраст над 65 години. Таблицата пояснява някои от основните разлики между нормалните признаци на стареене или началното развитие на болестта на Алцхаймер.

Разлики между нормалното стареене и болестта на Алцхаймер
Нормално стареене  Болестта на Алцхаймер
Вземането на лоши решения от време на време Проява на лоша преценка и неадекватни решения през цялото време
Пропускането на плащането на една месечна сметка  Проблеми с плащането на всички месечни сметки
Забравянето на кой ден е днес Изгубване на представа кой ден или месец от годината е 
Забравянето на точната дума от време на време Трудности с воденето на разговор
Спорадичното губене на предмети Честото поставяне на предмети не на място и трудности в намирането им след това

Кога е желателно да потърсите мнението на специалист

Ако вие, ваш роднина или приятел има проблеми със запомнянето на скорошни събития или не може да се изразява ясно, не е препоръчително симптомите да се игнорират.

Слабата памет, разсеяността и дезориентацията може да се причинени от други фактори като депресия, инфекция или да представляват страничен ефект от даден медикамент. Понякога проблемите с когнитивните функции може да се лекуват и симптомите да изчезнат. В други случаи, източникът на проблемите може да е невродегенеративна болест като тази на Алцхаймер, за която все още няма лек.

Ранното идентифициране на причинителя на упадъка на когнитивните функции е от съществено значение за определяне на най-оптималния курс на действие.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: nia.nih.gov
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлХранене при...Социални грижиБотаникаИзследванияИсторияЛеченияТестовеСнимкиФизиологияСпорт