Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Невинаги е Алцхаймер: Какво причинява загуба на памет - част 2

Невинаги е Алцхаймер: Какво причинява загуба на памет - част 2

Невинаги е Алцхаймер: Какво причинява загуба на памет - част 2 - изображение

Понякога пропуските ни в паметта се възстановяват лесно.

На повечето от нас, от време на време или сравнително често, се случва да забравят нещо. Тези епизоди на загуба на памет могат да причинят раздразнение и чувство на неудовлетвореност, както и страх, че "губим" ума си и започваме да развиваме болестта на Алцхаймер.

Тя, както и други видове деменция, са отговорни за загуба на паметта, но добрата новина е, че има редица непостоянни фактори, които могат да оказват такова влияние. И още по-добрата - някои от тях са лесно обратими.

Какво ни кара да забравяме? Какво ни пречи да запаметим информация или да си я припомним?

Ето някои от многото причини:

Медицински процедури

Сърдечна операция

Някои проучвания показват, че след операция за поставяне на байпас съществува повишен риск от чувство на объркване и нарушения в паметта. Това може да се подобри заедно с вашето възстановявате, а обикновено нуждата от такъв тип сърдечна операция е по-голяма от възможния риск. Не забравяйте да обсъдите тези проблеми с лекаря си.

Анестезия

Някои хора съобщават за загуба на или объркване в паметта, което обикновено трае няколко дни след анестезия. Изследванията обаче не са ясни при определянето дали това има пряка връзка с анестезията или други фактори могат да накарат мозъка да функционира по-малко ефективно.

Електроконвулсивна терапия

Понякога наричана още "шокова" терапия, ЕКТ може да бъде много полезна за хора, които страдат от тежка депресия, но тя може и да причини загуба на паметта. Говорете с вашия лекар за рисковете и ползите от ЕКТ. Тъй като е ефективна за някои хора, рискът от загуба на памет може би си заслужава качеството на живот.

      Физически и медицински състояния

Умора и лишаване от сън

Ползите от добрия нощен сън са много: по-малко наддаване на тегло, повече енергия и способност за по-ясно мислене. Умората на следващия ден след непълноценен сън и хроничното недоспиване доказано засягат паметта и ученето. Струва си да опитате някои от тези лесни начини за подобряване на съня.

Сътресения и наранявания на главата

Мозъчните сътресения и травматичните наранявания на главата могат да причинят увреждане на краткотрайната памет, а някои проучвания дори установяват, че също може да се увеличи вероятността за развитие на деменция с годините.

Не забравяйте да носите защитни шапки и каски, когато участвате в определени спортове. И ако получите сътресение, важно е да се възстановите напълно, преди да се върнете към рутинните си дейности и участие в спорта. Обсъдете каквито и да било главоболия и затруднения в концентрацията след нараняване на главата с вашия лекар.

Недостиг на витамин В12

Витамин В12 е много важен елемент. В по-екстремни случаи дефицитът му причинява симптоми, които е възможно да бъдат сбъркани с деменция. При приема на подходящо количество витамин В12 тези симптоми могат да се подобрят и дори да изчезнат при някои хора.

Проблеми с щитовидната жлеза

Както хипотиреоидизмът, така и хипертиреоидизмът, са в състояние да причинят когнитивни проблеми, като загуба на памет и психична мъгла (наричана още "мозъчна мъгла", "замъгляване на съзнанието" и "когнитивна дисфункция"). Ако забележите, че ви е по-трудно да си спомните моменти или усещате мозъчна слабост, споделете това с вашия лекар. Може да е добре да тествате функционирането на щитовидната си жлеза, особено ако са налице и други симптоми, свързани с нея. Лечението на проблемите с щитовидната жлеза може да подобри паметта и концентрацията ви.

Нарушения във функцията на бъбреците

Когато бъбреците не работят добре, например при хронична или остра бъбречна недостатъчност, натрупването на отпадъчни продукти, като разграждане на протеини, може да повлияе на мозъчната функция. В допълнение, проучванията показват, че при хората с албуминурия (наличието на албуминов протеин в урината) се наблюдава по-голяма склонност към проява на повече нарушения в паметта и мисловната дейност.

Проблеми с черния дроб

Чернодробни заболявания, като хепатит, могат да причинят отделянето на токсини в кръвта, което да повлияе на функционирането на мозъка. Чернодробната енцефалопатия е мозъчно разстройство, което може да възникне при сериозни проблеми с черния дроб. Ако имате здравословни оплаквания, свързани с органа, и забележите някои затруднения с паметта и мисленето, не забравяйте да съобщите това на вашия лекар за бърза диагноза и лечение.

Възпаление на мозъка

Острата инфекция на мозъчната тъкан може да предизвика симптоми на деменция, като объркване и проблеми с паметта, наред с треска, главоболие и дори припадъци. Ако имате подозрения за енцефалит, потърсете спешна медицинска помощ.

Хидроцефалия с нормално налягане

Хидроцефалията с нормално налягане обикновено предизвиква симптоми в следващите три направления: когнитивни проблеми, инконтиненция и проблеми с баланса и ходенето. Навременните диагностициране и лечение имат потенциала да обърнат затрудненията с паметта и мисленето при хидроцефалия с нормално налягане, както и да помогнат за възвръщане на способността да задържате урина и да се придвижвате по-добре.

Бременност

Понякога промените в химичните вещества и хормоните в организма, съчетани с емоционалните и физическите изменения по време на бременността, могат да допринесат за забравянето и лошата концентрация. За щастие, това е временно състояние, което преминава.

Менопауза

Подобно на бременността, хормоналните промени, свързани с менопаузата могат да доведат до хаос в мисловния процес и да нарушат съня ви, което също влияе на вашите когнитивни процеси. Някои лекари предписват хормонални добавки или други форми на лечение, за да облекчат временните симптоми на менопаузата.

Инфекции

Инфекции, като пневмония или тези на пикочните пътища, могат да предизвикат забравяне, особено при по-възрастните и страдащите от хронични заболявания. За някои хора делириумът - внезапната промяна в мисловната способност в рамките на няколко часа или няколко дни - е един от външните признаци на инфекция, така че не забравяйте да съобщите за тези симптоми на лекаря си веднага след появата им. Бързото лечение, обикновено с антибиотик, често помага за възстановяване на паметта и нормалното й функциониране.

Инсулти

Инсултите могат значително да повлияят върху мозъчната дейност. Понякога загубата на памет, свързана с инсулт, е постоянна, но в други случаи когнитивното функциониране се подобрява, когато мозъкът се възстанови.

Преходна исхемична атака

ПИА, известна още като "мини инсулт" (въпреки че това не е напълно точен термин от медицинска гледна точка), е кратко блокиране на притока на кръв в мозъка, което може да доведе до пропуски в паметта, наред с други симптоми, подобни на тези при инсулт.

Мозъчни тумори

Мозъчните тумори могат да причинят главоболие и физически проблеми, както и да въздействат на нашата памет. В зависимост от тежестта и типа на тумора, лечението често е в състояние да облекчи тези симптоми.

Сънна апнея

Сънната апнея, която действително възпрепятства дишането за няколко секунди, докато спите, е свързана с по-висок риск от деменция. Някои проучвания обвързват състоянието с проблеми в паметта, което не е изненадващо, тъй като лишаването от сън може да предизвика забравяне и да влоши мозъчното функциониране.

Остаряване

С напредването на възрастта когнитивната обработка като цяло се забавя и способността за запаметяване намалява. Например здравият възрастен човек все още е способен да запомня информацията, но вероятно няма да бъде толкова лесно, колкото е било, когато е бил дете или младеж.

Познаването на разликата между нормалното състояние на паметта при застаряване и абнормалното такова може да ви помогне да определите дали трябва да посетите лекаря си или да спрете да се тревожите по въпроса.

Когнитивни причини за загуба на паметта

Разсейване

Мислите за твърде много неща едновременно? Опитите да справите редица задачи наведнъж, за да бъдете ефективни, понякога всъщност намаляват ефективността ви, поради необходимостта от повторение на задача, която не сте довършили или е била забравена. Вашият мозък има ограничение в запомнянето и в това какви дейности може да съвместявате пълноценно по едно и също време.

Естествена способност за запаметяване

Някои хора естествено не разполагат с добра памет. Сигурно познавате някой, който е нужно да прекара три часа, за да научи нещо и да си спомня материала, и друг, който го е овладял и може бързо да си го припомня само след 20-минутен преглед, да кажем.

Леко когнитивно увреждане

Лекото когнитивно увреждане се състои в понижаване на умствените способности, което се развива постепенно, но като цяло не променя способността на индивида да функционира достатъчно добре в ежедневието си. Един симптом на лекото когнитивно увреждане е забравянето. То може да се повлиява от медикаменти, предназначени за лечение на болестта на Алцхаймер. Някои случаи на такова увреждане се овладяват или дори напълно се лекуват, докато  други - прогресират в болестта на Алцхаймер или в други видове деменция.

Болестта на Алцхаймер ли е или друг вид деменция?

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция и причинява значителна, а не само смущаваща загуба на памет в допълнение към множество други симптоми. Ако смятате, че загубата на вашата памет може да се дължи на болестта на Алцхаймер, разучете симптомите и посетете вашия лекар за оценка на състоянието.

Въпреки че Алцхаймер обикновено засяга хората на възраст над 65 години и ранното възникване на болестта е рядкост, тя все пак може да настъпи и на около 40 години.

Загубата на памет може да бъде причинена и от други видове деменция, като васкуларна деменция, деменция при болест с телца на Леви, фронтотемпорална деменция и още няколко други.

Всички проблеми с паметта трябва да бъдат обсъдени с лекар, за да може да се намери и лекува обратимият фактор, да се назначи лечение на Алцхаймер или на деменция възможно най-скоро, ако това е причината.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: webmd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаНовиниЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлБотаникаХранене при...Социални грижиЛеченияИзследванияИсторияПроизводителиФизиологияСнимкиСпорт