Начало Психология Социална психология Аз Повечето хора се пристрастяват към никотина още след първата си цигара

Повечето хора се пристрастяват към никотина още след първата си цигара

Повечето хора се пристрастяват към никотина още след първата си цигара - изображение

Повечето от хората, които изпушат дори една цигара, могат да се пристрастят към никотина. До извода са стигнали учени от Университета „Куин Мери” в Лондон, които са анализирали данни от 8 мащабни проучвания на навиците на пушачите.

Екипът е установил, че дори една цигара е достатъчна, за да бъде поставено началото на редовно тютюнопушене поне за известен период от време при 69% от хората. Проучванията включват данни за повече от 216 хиляди човека от САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, избрани на случаен принцип.

Ето и какво показват резултатите:

- Близо 60 процента от всички анкетирани споделят, че са пушили.

- 50 процента от анкетираните в САЩ признават, че след първата си цигара са започнали да пушат редовно.

- 82 процента от запитаните във Великобритания са станали редовни пушачи още след първата си цигара, което е и причината да се смята, че британците са по-склонни да придобиват навика в сравнение с тези от другите три страни.

"Разбира се, напълно възможно е, някой, който не е пушил никога през живота си, да е опитал цигара, когато е бил дете, но впоследствие да е забравил или пък да е решил, че не е достатъчно важно, за да го сподели", коментира професорът по психология Питър Хайек, който ръководи звеното за изследване на зависимостта от тютюна в университета Куин Мери. По думите му обаче дори при това уточнение, все пак конверсията надвишава 50 процента.

Линда Баулд, професор по здравна политика в университета Стърлинг, заяви, че проучването подчертава значението на предотвратяването на тютюнопушенето на първо място:

"Пушенето започва в детството при две трети от пушачите в Обединеното кралство, а тези нови данни показват, че дори първата цигара да бъде изпушена само от любопитство, в повечето случаи тя поставя началото на редовно тютюнопушене", предупреждава проф. Баулд.

Въпреки че цифрите изглеждат високи, учените подчертават, че световното ниво на тютюнопушене спада, особено сред младите.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nicotine and Research”.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: theguardian.com
Снимка: maximum.fm

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлНовиниЗдравни съветиВидеоИсторияАнкетиЛеченияСоциални грижиСнимкиТестовеАлт. медицинаСтатистически проучванияПроизводителиБотаника