Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Повишаване на ниското сексуално желание

Повишаване на ниското сексуално желание

Повишаване на ниското сексуално желание - изображение

За много двойки сексът е начин за свързване, за забавление и презареждане от ежедневието. Сексът може да има много форми и прояви, но е важно той да е споделено и (взаимно) приятно еротично преживяване. Колкото и хубаво да е усещането, някои хора губят желанието си за секс. Понякога те знаят точно защо, понякога не. Така или иначе, ако пожелаете, вие можете да откриете това изгубено желание. Дори и никога да не сте имали особено силно сексуално желание, но искате това да се промени, можете да работите върху това.

Сексуалното желание е повлияно от много фактори, така че може да се наложи да обмислите как някои или всички от тях могат да ви засягат. Това проучване ще включва разглеждане на редица въпроси, с които да разберете какво е най-важно за вас. Отделете време, докато разглеждате отговорите си, и бъдете готови да се върнете към текста отново. Може да ви бъде полезно да се свържете с лекар и / или терапевт, който наистина да разбира от сексуални въпроси (не всички от тях разбират), за да прецените как физическите, психологическите и релационните фактори си влияят взаимно. Вероятно ще откриете, че процесът на работа върху вашето сексуално желание също ще бъде от полза за вас и вашите взаимоотношения по други начини.

Искате ли да имате повече сексуално желание?

Или го правите най-вече защото партньорът ви го иска от вас? Докато винаги има място за щедрост в отношенията, трудно е да искате нещо, което всъщност не искате, така че какво би ви помогнало да го искате повече? Това може да е важен въпрос с множество отговори, така че наистина помислете над това.

Ако сте изпитвали желание за секс с партньора си и бихте искали отново да го желаете, започнете като се опитате да разсъжадавате над това кога желанието ви се промени:

  • Беше ли внезапно или постепенно?
  • Какво предшества тази промяна – във вас, в партньора ви, във връзката ви или в живота ви като цяло?
  • Какво се е случило от тогава?
  • Дали вашето желание е било постоянно понижено, или идва и си отива?
  • Дали желанието ви за мастурбация също не се е променило?
  • Имаше ли промяна в сексуалното желание с предишни партньори?

Започнете да събирате тези улики, те ще ви помогнат да разрешите пъзела.

Потисници на желанието

Нека сега разгледаме обичайните заподозрени, за да разберем дали някой от тях играе роля в пониженото ви либидо. Сексуалното желание може да бъде негативно повлияно от много неща, включително:

1. Физически състояния: спад в общото здравословно състояния, ендокринни разстройства (включително диабет и нисък тестостерон или проблеми с щитовидната жлеза), сърдечно-съдови заболявания и рак. Някои лекарства (особено антидепресанти) могат да намалят желанието, така че говорете с лекаря си, ако подозирате, че има физическа причина.

2. Психологически състояния: стрес, тревожност, депресия (включително следродилна депресия), дискомфорт от собственото тяло, пристрастяване, сексуално насилие и скръб.

3. Фактори във взаимоотношенията: несъгласия или конфликт по отношение на сексуални и / или несексуални въпроси, недостатъчна емоционална близост (и, иронично, прекалено интимност и комфорт), изневяра, намалено привличане и т.н.

4. Сексуални проблеми у вас и / или партньора ви: трудности при достигане до оргазъм, еректилни затруднения, преждевременна еякулация, болка по време на секс и негативни или ограничаващи сексуални вярвания.

Запалете искрата отново

След като имате някакво усещане за това какво потиска вашето сексуално желание, вие сте в по-добра позиция да започнете да работите както по себе си, така и с партньора си. Можете да работите с лекаря си по всякакви медицински съображения. С терапевта може да говорите по психологически въпроси и въпроси, свързани с общите ви взаимоотношения. Обученият секс терапевт може да ви помогне със сексуалните проблеми, както и с начина, по който всичко това си взаимодейства, за да повлияе на сексуалния ви живот.

Например, може да ви бъде от полза да обърнете внимание на моментите, в които имате сексуални помисли - кога и при какви обстоятелства се появяват? Какви са мислите? Как се чувствате относно тях? Какво се случва след това? Ако сексуалните ви мисли отшумяват, помислете защо и може би опитайте да разрешите тези мисли да се доизградят. Какво е изживяването? Какви мисли и чувства предизвикват тези по-силни желания?

Ще ви помогне още да положите усилия в култивирането на желанието, като се съсредоточите върху онези прокрадващи се сексуални мисли, както и да се занимавате с упражнения, за да ги създадете на първо място. Можете да работите самостоятелно и / или с партньора си. Някои от тези упражнения ще бъдат чисто мисловни, а други ще включват това да опитвате нови неща, но с удобни темпове. Секс терапевтът вероятно ще общува както с вас, така и с партньора ви в търсене на по-добри начини да работите заедно върху това.

Може би най-важното, особено за заетите хора в дългосрочни взаимоотношения е, че понякога желанието последва сексуална активност - понякога ние трябва да започнем еротична дейност (с партньор или сами) и да оставим желанието да се гради върху това стимулиране. Понякога докато се впускаме в това, ние му се наслаждаваме все повече и повече.

Разбира се, много по-лесно е да желаете секс, който ви харесва, затова трябва да поддържате сексуалния си живот забавен и задоволителен. Това изисква да направите връзката и сексуалния си живот приоритет, а не последна инстанция. Запазете го интересен, като инвестирате необходимото време, умствена енергия и творчество - и помолете партньора си да прави същото. Макар че сексът е чудесен и често не можем да му се наситим количествено, за повечето двойки качеството е по-важно от количеството.

Двойките, които поддържат добър секс през годините, правят това като си комуникират добре, както по отношение на сексуалните, така и на несексуалните въпроси. Те се чувстват комфортно със своите сексуални желания и фантазиите на партньора си, и са в състояние да преговарят за различията. Те са гъвкави относно това, до което ще доведе сексуалния акт, и избягват натиск върху изпълнението. Сексът се превръща по-скоро в споделено преживяване, отколкото в някаква измерима крайна точка. Двойките, които се свързват добре сексуално, са по-щастливи, така че си струва да инвестирате във вашия сексуален живот.

Ако се чувствате дистанцирани от сексуалното си желание или партньора си, бъдете готови да работите върху това. Вероятно ще бъдете щастливи, че сте го направили.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: thebrainflux.com

Източник: psychologytoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияАнкетиСнимкиИсторияНаправления в медицинатаТестовеЗдравни съветиНовиниФизиологияЗдравни проблемиОрганизацииСпециалистиРецептиХранене при...ЛеченияАлт. медицинаСоциални грижиБотаникаСпорт