Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Подредете външния хаос, за да бъдете по-щастливи

Подредете външния хаос, за да бъдете по-щастливи

Подредете външния хаос, за да бъдете по-щастливи - изображение

Чудили ли сте се някога защо се случва, без видима или съзнателна причина, да се събудите с внезапна силна нужда да организирате килера си? Или защо изпитвате неконтролируемо желание да пренаредите мебелите; да изчистите бюрото си от неща, които не са ви пречили преди това; да изхвърлите предметите, които вече нямат стойност за вас?

Когато това се случи, то значи умът ви има крещяща нужда от преобразяване и желание да възстанови мотивацията и енергията, която е изгубил. Важно е да обръщате внимание на тези сигнали, за да разрешите възникналата ситуацията възможно най-скоро.

Често външната промяна е първата стъпка към постигане на дълбока вътрешна промяна. Разбира се, ако помислите за момент, със сигурност ще си припомните случай, в който сте подредили стаята или дома си, и това ви е донесло вътрешно спокойствие, което преди това не сте имали.

Какво ви носи организирането на физическото пространство?

Външният ред може да насърчи вътрешния мир. Всъщност, Мари Кондо, авторката на световния бестселър „Магията на реда“, твърди, че подреденият дом е първата стъпка към щастието.

Подредената и добре осветена среда може да осигури по-голямо чувство за благополучие и комфорт, отколкото разхвърляната такава. Физическото пространство, в което прекарваме по-голямата част от нашето време, често засяга начина, по който мислим и чувстваме.

Поставянето на ред в ежедневния хаос допринася за големи промени в живота ни.

Организирането е първата задача, която ще ни позволи да се справим с други промени в живота ни. Първо, защото нашата енергия се нуждае от подредено и обновено пространства, за да се лее свободно. Второ, външният хаос обикновено е резултат от вътрешно разстройство и се случва поради натрупване на неприятни чувства като страх или обезсърчение.

Нашият ум складира тези емоции посредством известна научена логика и те остават там, докато "алармите" не се изключат. Първата аларма е необходимостта ни да подредим пространството около себе си с намерението нашия ум също да го направи. По-лесно е първо да осъществим външна промяна, а след това да пристъпим към вътрешната.

Връзката между реда и новите цикли

  • Често се чувстваме готови за промяна:
  • Когато започва нова година
  • При започване на нова учебна година
  • Когато се върнем от почивка
  • След рождения ни ден
  • Когато започнем нова работа
  • Когато се преместим в нова къща или град

Това са все моменти, когато обикновено решаваме да се променим; да обърнем страницата и да започнем нова глава, нулирайки хронометъра. Когато сложим нещата в ред, като се отървем от онова, което смятаме за безполезно и пренаредим онова, което искаме да запазим. Ние не просто внасяме ред в нашето физическо пространство, но подреждаме също нашия „мисловен килер“.

А, ако имате „фобия от изхвърляне на неща“, защото чувствате, че изхвърляте част от себе си, не забравяйте, че тези мисли са паразитни и напълно неверни. Това, което трябва да направите, е просто да действате, защото това ще ви помогне да създадете повече пространство за новото (физически, психически и емоционално).

В много култури съществуват церемонии, по време на които стари предмети и символични представи на хора, считащи се за негативни, се изгарят, за да възвърнат вътрешния мир. Например, в Сан Хуан предмети, които носят лоши спомени или писма, в които има страхове или имена на хора, които човек, който не иска повече в живота си, написани върху тях, се хвърлят в огъня.

Ред и позитивно мислене

Абсолютно вярно е, че има връзка между реда и създаването на приятни мисли. Когато организирате нещата си, независимо дали под въздействието на импулс или преднамерено, рефлектирайте върху това, което ви прави щастливи, какво ви тревожи и какво ви безпокои.

Когато пълните торби с безполезни неща, ще бъдете наясно с всичко, което не е важно. Затова всеки обект, който изхвърляте, съответства на някакъв опит, който не искате да запазите в живота си. Вие постепенно олекотявате багажа си.

Подреждането на ума помага да излекувате болката и да се разделите с ненужното.

Приоритизирайте и мислете за бъдещето

Подреждането ви помага да подредите приоритетите и да помислите за непосредствените и бъдещи нужди, затова ви препоръчваме да направите списък и да си поставите реалистични цели. Насищането с цели не е добро, защото това само води до невъзможност да ги посрещнем, следователно тази ситуация ще предизвика състояние на разочарование и обезсърчение. Тогава всичко в списъка ще остане вътре в чекмеджето на забравата.

Подреждането на ума и съвестта ви ще придаде повече смисъл на вашия живот, като ви помогне да живеете в настоящия момент, да пуснете ненужното и да се придържате към базовото; да погледнете към бъдещето с нови очи.

По този начин физическият ред ще ви помогне да постигнете умствен и емоционален ред, за да посрещнете нови предизвикателства с повече енергия. Ако се окажете в началото на пътя и сте готови, помнете, че има само една мисия. Изпълнете я!

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: realsimple.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСпециалистиИнтервютаОрганизацииЛайфстайлЛеченияСоциални грижиЗдравни съветиСнимкиИсторияКлинични пътекиСпортНормативни актовеЗаведенияАлт. медицина