Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Какво е позитивна психология и какво не е

Какво е позитивна психология и какво не е

Какво е позитивна психология и какво не е - изображение

Това, което ще научим за предмета на позитивната психология по-долу, се основава на познанията на Кристофър Питърсън - професор по психология в Университета на Мичиган. Защо е важно да знаем какво тя е и какво не е? Отговорът е: за да можем да разграничаваме и подбираме правилната информация в широкия поток, която да черпим по пътя към нашето щастие и успех!

За по-малко от десетилетие позитивната психология привлече вниманието не само на академичната общност, но и на широката общественост. На днешна дата, написвайки в Google "positive psychology", ние открихме 6,340,000 резултата, на български резултатите за "позитивна психология" са 167,000. Това е очевидно впечатляващ резултат.

Добре е, че светът се интересува от позитивната психология, но...

Независимо от всичко по-горе, недостатъкът на популярността, на която позитивната психология се радва, е изкушението за тези от нас, свързани с тази нова област, да изпреварваме това, което знаем, с цел постигане на по-нататъшна популярност. Така че нека да намалим темпото и да обясним какво всъщност е позитивната психология и това, което ние всъщност знаем.

Позитивната психология е научно изследване на това, което прави живота да си струва да се живее. Това е призив към психологическата наука и практика да бъде толкова загрижена за силата, колкото и за слабостта; толкова заинтересована от изграждането на най-добрите неща в живота, колкото и от поправката на най-лошите (проблемите); толкова загрижена за изграждане на ползотворен живот за нормалните хора, колкото и за лечението на патологията.

Никъде в това определение не се казва или внушава, че психологията трябва да игнорира или да отхвърля реалните проблеми, които хората изпитват. Никъде не се казва или внушава, че останалата част от психологията трябва да се изхвърли или замени. Стойността на позитивната психология е да допълни и разшири фокусираната в проблеми психология, която е била доминираща в продължение на много десетилетия.

Няколко баналности са в основата на позитивната психология. Първо, това, което е добро в живота, е толкова истинско, колкото това, което е лошо – то не e производно, вторично, епифеноменално, илюзорно или по някакъв начин съмнително. Второ, това, което е добро в живота не е просто липсата на онова, което е проблематично. Ние всички знаем разликата между това да бъдеш депресиран и да подскачаш от леглото сутрин с ентусиазъм за предстоящия ден. И трето, добрият живот изисква свое собствено обяснение, не просто теория относно дадено разстройство, която стои встрани.

Позитивната психология е психология - психологията е наука - и науката изисква проверка на теории срещу доказателства. Съответно, позитивната психология не бива да се бърка с неизпитаната самопомощ, безпочвено утвърждаване или светска религия - без значение колко добре могат те да ни накарат да се чувстваме. Позитивната психология е нито рециклирана версия на силата на позитивното мислене, нито продължение на тайнствата.

Позитивната психология ще се извиси или понижи от науката, на която тя се основава. Досега науката е впечатляваща. Помислете за това, което сте научили през последните години около психологически добрия живот, нищо, от което не се споменава в нито един от курсовете по психология, които някой се обучавал преди няколко десетилетия:

• Повечето хора са щастливи.

• Щастието е причина за добри неща в живота, а не само протежение на надпреварата за щастие. Хората, които са доволни от живота, в крайна сметка имат дори повече причини да бъдат удовлетворени, защото щастието води до желаните резултати в училище и работа; до задоволителни социални взаимоотношения и дори до добро здраве и дълъг живот.

• Повечето хора са устойчиви и гъвкави.

• Щастието, силните страни на характера, както и добрите социални взаимоотношения са буфери срещу вредните ефекти на разочарованията и неуспехите.

• Кризата разкрива характер.

• Останалите хора имат огромно значение, ако желаем да разберем какво прави живота да си заслужава живеенето.

• Религията има значение.

• И работата има значение, ако тя ангажира работника и осигурява смисъл и цел.

• Парите дават все по-малък принос към благосъстоянието, но те могат да купят щастие, ако се харчат за други хора.

• Като маршрут към задоволителен живот, психическото щастие и блаженство бие хедонизма.

• "Сърцето" е по-важно от "главата". Училищата ни учат на критично мислене; но те също трябва да ни учат на безусловна грижа.

• Добрите дни имат общи характеристики: чувство на автономност, задоволителност и свързаност с другите.

• Добрият живот може да се научи.

Тази последна точка е особено важна, защото това означава, че щастието не е просто резултат от късмет при завъртане на генетичната рулетка. Има неща, които хората могат да направят, за да водят по-добър живот, въпреки че бързаме да кажем, че всички те изискват ние да живеем (или държим) по различен начин ... постоянно. Добрият живот е трудна работа и не съществуват преки пътища към устойчиво щастие.

В нашия раздел Позитивна психология ще поместваме последните научни открития за добър психологически живот. И второ, ще обсъждаме най-обещаващите приложения на базата на тези констатации. Надяваме се да ви бъдем полезни!

По материала работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com 

Още по темата:

4.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайл