Начало Психология Психология на развитието Развитие на бебетата Ползите от жестомимичния език за бебетата

Ползите от жестомимичния език за бебетата

Ползите от жестомимичния език за бебетата - изображение

Жестомимичният език за бебета представлява специализирана версия на жестомимичния език, който се използва като метод за комуникация при превербални новородени и пеленачета. Целта на жестомимичния език за бебета е да помогне на много малките деца да изразят своите нужди и желания по-рано, отколкото иначе биха могли. Експертите в областта на общуването чрез помощта на жестове и мимики твърдят, че раздразнението и емоционалните изблици могат да бъдат избегнати, когато желанието за комуникация бъде комбинирано със способността за общуване.

Бебетата на възраст от 6 месеца могат да започнат да се учат на основните знаци, които включват предмети и концепции като "жаден", "мляко", "вода", "гладен", "изморен", "повече", "горещо", "студено", "игра", "баня" и "играчка".

Жестомимичен знак за думата Жестомимичен знак за думата
Жестомимичен знак за думата Жестомимичен знак за думата

Д-р Джоузеф Гарсия – експерт в областта на жестомимичния език за бебета и автор на редица книги по темата – споделя, че ако пеленачетата на възраст от 6 или 7 месеца виждат често и продължително как техните родители използват този вид невербална комуникация спрямо тях, след един до два месеца малчуганите ще могат да употребяват някои от знаците напълно самостоятелно.

Умението да се използват някои основни думи от жестомимичния език може да подпомогне значително при общуването, като улесни придобиването на нови думи и концепции в по-късен етап от развитието на бебето.

Също така учените смятат, че пеленачетата, които усвояват жестомимичния език за бебета, успяват да станат по-уверени в себе си, а чувства като гняв, раздразнение и разочарование са рядкост, тъй като неумението за комуникация не се наблюдава толкова често. Способността да се изразява чрез мимики и жестове може да се окаже изключително важно в случаите, в които малчуганът е прекалено стресиран или превъзбуден, за да говори ясно и разбрано.

Допълнителен бонус е фактът, че родителите намират жестомимичния език за подходящ способ за сплотяване, защото този специфичен метод за комуникация изисква допир и поддържането на зрителен контакт по време на общуването. Когато децата са все още малки, е много по-лесно и вероятно по-мило от страна на родителите да смъмрят детето си на публично място, като използват жестомимичния език, да кажат "не" или да похвалят малчугана, без останалите да разберат.

Някои хора смятат, че научаването на жестомимичен език може да забави езиково-речевото развитие, но това твърдение е опровергано от експертите. Напротив, според професионалистите в областта на невербалното общуване жестомимичният език спомага за развитието на говора. Голяма част от бебетата, които могат да комуникират чрез мимики и жестове, започват да говорят значително по-рано от тези, които не могат да използват жестомимичен език.

Психологът д-р Гуинет Дохърти-Снедън от Стърлингския университет, Великобритания, наскоро анализира всичката научна литература по темата. Тя обобщава: "Комуникацията е в сърцето на развитието на детето, без значение дали става въпрос за когнитивното, социалното, емоционалното или поведенческото развитие. Колкото и малко проучвания да са извършени до момента, те потвърждават, че жестомимичният език въздейства положително върху психичното развитие и усвояването на нови думи, намалява емоционалните изблици и подобрява връзката родител-дете."

От гледна точка на майките и бащите усвояването на жестомимичен език от техните малчугани може да се окаже изключително полезно.

  • Първо, то спомага за редуцирането на съмненията и предположенията относно мислите на бебето, като позволява воденето на разговор.
  • Второ, родителите успяват да придобият по-добра представа за характера на детето още от много ранна възраст.
  • Трето, прилагането на жестове и мимики, когато речта на пеленачетата все още не е развита, спестява много време и негативни емоции.
  • Също така процесът на учене на различните знаци може да се окаже забавен и увлекателен за самото дете. Малчуганите обожават игрите и придобиването на нови знания и са винаги готови да разберат или открият нещо ново.

Съвети за родителите, които искат да научат бебетата си на жестомимичен език:

  1. Започнете да демонстрирате знаци, когато пеленачето е на възраст между 6 и 8 месеца – когато забележите, че малчуганът може да задържи вниманието си върху предмет поне за няколко секунди.
  2. Започнете с 3 до 5 знака, като поддържате зрителен контакт, докато казвате думата на висок глас. Опитайте да започнете със знаци, които лесно се свързват с предмети – например топка.
  3. Повтаряйте знаците често и последователно.
  4. Наблюдавайте кога точно пеленачето започва да имитира знаците (това обикновено се случва след два месеца) и добавете нови думи и кореспондиращите ги жестове.
  5. Възможно е малчуганът да се противопоставя на усилията ви в началото или дори никога да не покаже интерес. Всяко едно дете е различно и нежеланието да учи жестове не индикира за наличието на проблем. От време на време бебето може да разбира и да отвръща на знаците, без обаче да се опитва да ги копира от родителите си.

Съществуват множество книги и сайтове, които могат да предоставят подробна информация за жестомимичния език за бебета за заинтересованите майки и бащи.

Редактор: Нора Маркова
Източник: psychcentral.com
Снимки: unsplash.com; babysignlanguage.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияНовиниЗдравни съветиСоциални грижиАлт. медицинаСпециалистиЛеченияТестовеХранене при...ИсторияКлинични пътекиФизиологияОрганизацииНормативни актовеСпортБотаникаПроизводители