Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 13 психологически причини да правим секс

13 психологически причини да правим секс

13 психологически причини да правим секс - изображение

„Възможно е за бъдещите поколения да е напълно неразбираемо защо са положени толкова минимални усилия за събирането на информация и създаването на наука за човешкото сексуално поведение. Редно е да отбележим, че учените, подобно на много други общества, са превзети. По тази причина почти всеки психологически модел или пък книга за благосъстоянието и щастието дори не споменават човешката сексуалност”, пише редактор на Journal of Sex Research през 1990 година.

Човешките същества са безкрайно комплексни. Точно както няма една-единствена причина да се храним с хотдози (без значение дали участвате в състезание по надяждане, или просто по навик ги хрупате като бонбони пред телевизора), така и няма една-единствена причина хората (без значение ерата, културата, историята) – да правят секс.

Професорът по психология в George Mason University Тод Кашдан обаче споделя някои утвърдени открития относно мотивите зад половия акт.

Той припомня, че преди 2007 г. научната литература обособява едва две причини хората да правят секс, а именно: размножаване и удоволствие. Но през 2007 г. Синди Местън и Дейвид Бъс допълват списъка. В своето първо от поредица проучвания те се обръщат към стотици хора на възраст между 17 и 52 години за помощ при съставянето на подробен списък с причините, поради които човешките същества правят секс.

Всеки от участниците дава отговор на следния въпрос: „Избройте всички причини, поради които сте правили секс.” Проучването е последвано от още няколко, резултатите от които помагат на учените да разграничат 4 основни фактора и 13 субфактора. Вижте ги:

Физически причини

В тази група откриваме:

1. освобождаване от напрежението;

2. удоволствие;

3. физическо привличане (намираме партньора си за много секси);

4. натрупване на опит (упражняване на сексуалните умения).

Постигане на цел

В тази категория влизат:

5. ресурси (опити да получим нещо, което искаме);

6. социално положение (зависимост и страх от мнението на другите и репутацията ни);

7. отмъщение (когато го правим, за да нараним някого);

8. практически ползи (когато използваме секса като стратегия да получим надмощие във връзката си или в живота по принцип).

Емоционални причини

В тази категория влизат субфакторите:

9. отдаденост и любов (правим секс, за да поддържаме дълбока и стабилна привързаност);

10. изразяване (когато сексът е един от многото начини, чрез които общуваме със своя романтичен партньор).

Неувереност

В тази група влизат:

11. стимулиране на самочувствието (когато използваме секса, за да си набавим мимолетно и минимално усещане за власт и сила);

12. задължение или натиск (когато правим секс, водени от чувство за дълг, или сме подложени на натиск от твърде напорист партньор);

13. задържане на партньора (когато възприемаме секса като начин да държим своите съперници настрана).

Разлики в причините за сексуални контакти според половата принадлежност

- Мъжете (много повече от жените) изтъкват причини, свързани с външния вид и физическото привличане към – партньора: „Тя има много привлекателно тяло“; „Тялото й ме възбужда“ и „Тя има много красиво лице“.

Тези открития са в полза на хипотезата, че мъжете изпитват много по-силна сексуална възбуда от визуални стимули, защото те са източник на ценна информация за плодовитостта на жената, както и за нейния репродуктивен капацитет.

- Мъжете (много повече от жените) споделят причини, свързани с натрупването на опит и с възможността просто да правят секс. Сред отговорите на анкетираните са: „Тя беше свободна”, „Имах възможност и се възползвах“,„Просто исках да увелича броя на своите сексуални партньори“.

- Жените (много повече от мъжете) посочват емоционални причини за секс като: „Исках да му покажа, че го обичам”, „Разбрах, че съм влюбена в него”.

Тези открития са в подкрепа на теорията, че жените (повече от мъжете) предпочитат да правят секс в контекста на отдадена и трайна връзка. Тези резултати са в полза и на теорията, че сексът без емоционално обвързване е по-силен стимул сред мъжете, които посочват като причина чисто физическото удоволствие.

И все пак е много важно да се отбележи, че емоционалните субфактори са едва 2 от общо 13, както и че в много случаи представителите и на двата пола търсят в секса интимност и емоционална свързаност.

Всички тези и други резултати от проучванията, направени през годините, показват един много важен факт: при сравняване на двата пола най-големи разлики са намирани в сексуалните мотиви и поведения.

Изводът на д-р Кашдан е, че сексът е сред най-подценяваните елементи на благосъстоянието в областта на психологията (изключение правят само еволюционните психолози). Според специалиста може би е крайно време учените и практиците, които се вълнуват от човешкото щастие, да започнат да говорят с хората, за да разберат какво кара човешките същества да функционират.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: Thought Catalog

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияАнкетиСнимкиИсторияЗдравни проблемиОрганизацииЗдравни съветиНаправления в медицинатаТестовеНовиниФизиологияРецептиХранене при...Алт. медицинаЛеченияСоциални грижиСпециалистиБотаникаСпорт