Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Правилото за 5-те часа, което превръща обикновените хора в успешни

Правилото за 5-те часа, което превръща обикновените хора в успешни

Правилото за 5-те часа, което превръща обикновените хора в успешни - изображение

Работите усилено всеки ден, но никога не сте доволни от себе си и сте песимистично настроени за успеха и израстването си. Наблюдавате прогреса на приятелите и колегите си и недоумявате с какво сте по-различни от тях и защо нещата при вас не се получават.

Ако това описание важи за вас, то определено имате нужда да въведете в ежедневието си правилото за 5-те часа, което между другото е следвано от редица известни и успешни хора като Бил Гейтс, Опра Уинфри и Марк Зукърбърг.

Ето в какво се състои то:

Прекарвайте 5 часа седмично или един час всеки работен ден в обучение. Това означава да отделяте време, в което цялото ви внимание да бъде фокусирано върху умение, което искате да усъвършенствате, или тема, по която искате да специализирате. Разделете обучението си на няколко етапа:

Четене

Четенето е навик на успешните хора и е лесен и удобен начин да учите. Постарайте се в чантата ви винаги да има книга, така ще можете да четете във всеки удобен момент. Поставете си за цел да прочитате 1 глава дневно или определен брой книги месечно. Лесният достъп до електронни книги прави четенето на почти всякакви теми възможно, където и да се намирате. Бил Гейтс чете около 50 книги всяка година и самият той признава, че това е един от основните фактори за интелигентността му.

Размисъл

Разсъждението е ключова част от обучението. Да поемате твърде много информация, без да размишлявате върху това, което сте научили, може да ви накара да се чувствате претоварени, но в същото време да не сте придобили нито ново умение, нито конкретни знания по дадена тема. Затова е важно да отделяте време да размишлявате върху наученото или за практикуването му. Полезно е също да си водите дневник, в който да записвате нещата, които те научили и в който да разработвате идеите си.

Експериментирайте

Експериментите са от съществено значение, ако искате да напредвате в живота. Отделете малко време всяка седмица, за да тествате нови теории или идеи, без значение колко са луди те. Някои от най-успешните продукти в света са факт са в резултат именно на експерименти.  Дори ако експериментът ви не успее, вие ще научите ценни уроци.

Не бъркайте работата с ученето

Може би си мислите, че работите 40 часа в седмицата и това би трябвало да е достатъчно, за да се развивате и израствате, но честно казано не е съвсем така. Докато сте фокусирани върху проблемите си ден за ден, ви е невъзможно да отделите време, което да посветите на областта, в която искате да се усъвършенствате.

Правилото за 5-те часа ви помага да насочите усилията си в правилната посока и ви гарантира развитие, това е много по-печелившият вариант в сравнение с това да минавате през дните безрезултатно, само с надеждата, че може да научите нещо. Поставяйте си конкретни учебни цели и краен срок за постигането им – сами ще се убедите колко полезно ще е това за развитието ви. Може би смятате, че колкото по-продуктивни сте, толкова по-успешни ще бъдете. Производителността играе важна роля за успеха, но в дългосрочен план не ви носи печалба. Ако сте постоянно съсредоточени върху текущата си работа, а не върху дългосрочното си самоусъвършенстване, никога няма да постигнете прогреса, който желаете. Правилото за 5-те часа не идва с незабавна награда, но в дългосрочен план ще ви се отплати подобаващо.

Опитайте се да погледнете отвъд постиженията си за деня и редовно отделяйте време, в което да градите най-добрата версия на себе си.

По статията работи Ина Фенерова
Източник: lifehack.org
Снимка: glos.muddystilettos.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиАнкети