Начало Психология Социална психология Аз Търпението е трансцедентална добродетел: Как да я култивираме

Търпението е трансцедентална добродетел: Как да я култивираме

Търпението е трансцедентална добродетел: Как да я култивираме - изображение

Повечето от нас осъзнават колко важно е търпението. Но има голяма разлика между желанието да бъдеш търпелив и да си действително търпелив. Светът, в който живеем днес, не е подходящ за мир и спокойствие.

Търпението е трансцедентална добродетел. Най-важните неща в живота отнемат време. Всичко, което си заслужава, съчетава моменти на действие и моменти на чакане. Има време за работа и време за постигане.

Култивирането на търпение не е лесно, но не е и невъзможно. Навикът играе голяма роля тук. Вие сте свикнали да бързате. Не умеете да чакате достатъчно, нито пък да сте на пауза, когато е необходимо. Създаването на нови навици, които да ви помогнат да развиете търпение, е наистина важно, затова ви предлагаме 5, над които да започнете работа още днес.

Не съдете

Колко често обвинявате другите за липсата им на търпение? Губим толкова много време и енергия в критикуване на чуждите слаби места, без да осъзнаваме колко вредим на взаимоотношенията си. Спрете да мислите за лошите или неправилни неща, които другите правят, спрете да раздавате съвети какво всъщност трябва да правят. Това създава напрежение в отношенията ни с хората.

Когато съдим другите, ние създаваме враждебна атмосфера, а враждебността често се превръща в нетърпимост, която предизвиква нетърпение. От друга страна, ако се научите да приемате другите такива, каквито са, много по-лесно ще поддържате вътрешния си баланс. Поддържането на собственото вътрешно равновесие улеснява култивирането на търпение.

Научете се да управлявате конфликтите

Повечето конфликти всъщност са безполезни, не мислите ли? Но освен че са безполезни, те оставят след себе си страдание и болка. Конфликтът е израз на противоречие, което често ни кара да се чувстваме по-зле.

Сам по себе си конфликтът не е нещо лошо. Напротив, той може да бъде обогатяващ, защото ви помага да видите нещата от друга гледна точка, а също и грешките, които може би сте допуснали. Ключът е да знаете как да управлявате конфликтите. 

Признавайте добрите качества и постижения на другите

Ако искате да култивирате търпение, трябва да се научите да цените това, което другите могат и правят. Осъзнайте, че няма съвършени хора, и вие не сте, но ние всички взаимно се обогатяваме, което е достатъчно добра причина да се ценим.

Можете да станете по-търпеливи, само ако приемате напълно другите и оценявате постиженията им. Бъдете по-щедри на похвали и пестеливи на критики, за да бъдат отношенията ви спокойно място, в което да търпението ви може да процъфтява.

Забавете темпото

Едно от най-лошите неща в съвременния живот е нашата мания да бързаме. Ние мразим да чакаме и отдавна сме забравили, че най-ценните неща в живота отнемат време. Понякога разликата между добро и лошо решение е само момент обмисляне, само момент изчакване.

Не забравяйте, че вие сте архитект на живота си. Ако искате да направите всичко бързо, основата ви няма да бъде здрава и сигурна. Основата, която изграждате, ще бъде крехка и слаба. Просто се научете да забавяте темпото.

Дишайте

Дишането обхваща много от тайните за здрав ум и емоции. Кислородът е едно от най-важните хранителни вещества за мозъка ви. Следователно, всичко, свързано с дишането, е свързано с функционирането на вашия вътрешен живот.

Отделянето на време за дишане в идеалния случай три пъти на ден е много здравословен навик. Не само, че е добре за физическото ви тяло, но също така ви помага да култивирате търпение. Старайте се ежедневно да намирате време, в което да затворите очите си и да се опитате да не мислите за нищо. Фокусирайте се върху вдишването и издишването, съсредоточете се върху собствената си жизнена сила.

За да култивирате търпение, трябва да сте... търпеливи. Това не е нещо, което можете да направите за една нощ. Изисква време и усилия, но си заслужава. Това е постижение, което ще ви промени завинаги и ще обогати живота ви. Опитайте!

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияАлт. медицина