Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Страховете и комплексите, които ни пречат да вървим напред

Страховете и комплексите, които ни пречат да вървим напред

Страховете и комплексите, които ни пречат да вървим напред - изображение

Всеки един от нас, в голяма или малка степен, страда от някакви комплекси и страхове и прекарва голяма част от живота си в опит да ги преодолее и забрави. Има такива, които успяват в това начинание и други, които следват житейския си път, ръководени предимно от своите страхове и комплекси. Уви, тъй като няма магическа пръчка, с която да изтрием всичко, което е виновно за ниското ни самочувствие, трябва да си помогнем сами, като разберем по какъв начин ни влияят комплексите и какъв е техният първоизточник, съветва авторът на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“ Питър Икономи.

Ако чуждото мнение е основният двигател на вашите действия

Ако всяко нещо, което правим, е продиктувано от необходимостта ни да спечелим нечие одобрение, ние никога няма да изпитаме истинско удовлетворение от живота си. Никой друг, освен ние самите, не може и не трябва да решава какво е най-добро за нас. От изключително голяма важност е сами да намерим своя път и да се съсредоточим върху това, което действително е значимо за нас.

Ако не се харесваме

Изграждането на силно негативна самооценка може да тласне човек по пътя на себеомразата. Колкото повече не харесвате себе си, толкова повече ще расте ненавистта ви към вас самите. Не се фокусирайте върху отрицателните си черти, а потърсете доброто, което всички хора носят в себе си.

Ако никога не сте доволни

Въпреки преобладаващите нагласи, перфекционизмът не е нещо, към което човек трябва да се стреми. И макар търсенето на грешки да е първата стъпка към самоусъвършенстването, постоянното неудовлетворение от резултатите, които постигаме, може да е много натоварващо и обезкуражаващо. Необходимо е да осъзнаете, че често са нужни време и търпение, за да се справите с препятствията, но дори да не успеете – не се критикувайте твърде строго - няма перфектни хора. Най-доброто, което можете да направите, е да приемете недостатъците си и да се научите да живеете с тях.

Ако не поемате рискове

В основата на значителна част от човешките комплекси е именно страхът. Ако се страхуваме от неуспех, отхвърляне или неприятни чувства, ние всъщност се отказваме да опитаме нови неща. Опитайте се да превъзмогнете страха от непознатото и от това, в което не сте добри. Бъдете смели и приемайте предизвикателствата, само така ще вървите напред…

Ако не си позволявате да сте свободни

По някаква причина големите - „зрелите”, хора се плашат от това да бъдат свободни и от всичко, което не е в контрола им, просто защото не знаят как да се справят с несигурността. Опитайте се да приемете живота такъв, какъвто е, и оставете нещата просто да се случат без ваша намеса, без да се опитвате да ги направлявате.  

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: inc.com
Снимка: Indiatimes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияСпорт и туризъмОбразованиеЗдравни съветиЛюбопитноСпортЛайфстайлЗаведения