Начало Психология Социална психология За психологията Превръщането на жените в сексуален обект води до липса на емпатия

Превръщането на жените в сексуален обект води до липса на емпатия

Превръщането на жените в сексуален обект води до липса на емпатия - изображение

Международен екип от изследователи, ръководен от Джорджия Силани от Психологическия факултет във Виенския университет, показа, че емпатичните чувства и мозъчните отговори намаляват, когато наблюдаваме емоциите хора, виждащи жени, представени като сексуален обект. Резултатите от проучването са публикувани наскоро в научното списание Cortex.

Начинът, по който човек се излага пред обществото (как всъщност изглеждаме), винаги е бил и ще бъде важен елемент от всяко социално взаимодействие, независимо дали е романтично или не. Използването на еротичните представи за тялото на индивида с последващ акцент върху сексуалността е станало някак нормално в западното общество, то е най-лесният и достъпен медиен способ да се печели внимание и да се предизвиква емоция (най-вече на удоволствие) с цел да се увеличи хедонистичната стойност на обекта, който бива рекламиран ( за да бъде продаван успешно).

Но какви са последиците от подобно сексуално представяне

Социалната психология обстойно проучва феномена и стига до заключението, че представянето на хора като сексуални обекти засяга начина, по който ги възприемаме, тъй като ги лишава от определени човешки атрибути, като морална стойност или способност за отговорно планиране на действията.

Изследване, публикувано неотдавна в списание Cortex и ръководено от Джорджия Силани от Университета във Виена, показва, че наблюдателите имат по-малко съпричастност към жените, възприети като сексуални обекти, което означава намалена способност да усещат и разпознават емоциите им. "Резултатите показват, че основният механизъм може да бъде намалено активиране на емпатичната мозъчна мрежа", казва Джорджия Силани.

Учените се заемат да измерят мозъчната активност на участници в изследването от мъжки и женски пол, докато предизвикват отрицателни и положителни емоции, използвайки компютърно контролирана игра. По време на нея емпатичните реакции (както субективните докладвани чувства, така и обективната мозъчна активация) се измерват спрямо две различни цели: жени, представени като сексуални обекти и такива, представени като личности.

Учените са открили, че просто като променят типа дрехи, който моделите са носили (т.е. с повече или по-малко видими части от тялото и разголеност на кожата), емпатичните чувства към жените, изобразявани като сексуални обекти, значително намаляват в сравнение с тези, които се показват като личности. "Това намаление на емпатичните чувства към жените, обект на сексуално желание, беше придружено от намалена активност в мозъчните области, свързани с емпатията. Това показва, че наблюдателите имат занижен капацитет да споделят емоциите на жените, превърнати в сексуални обекти", обяснява Силани.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: csglobe.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиФизиологияАнкетиИсторияТестовеНовиниЗдравни проблемиОрганизацииЗдравни съветиНаправления в медицинатаСпециалистиРецептиХранене при...Алт. медицинаЛеченияСоциални грижиБотаникаСпорт