Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Преносът ли е причината да съм привлечен от психотерапевта си?

Преносът ли е причината да съм привлечен от психотерапевта си?

Преносът ли е причината да съм привлечен от психотерапевта си? - изображение

Вашият терапевт също може да изпита пренос.

В психоаналитичната теория преносът настъпва, когато клиентът проектира чувства, които има към някой друг, особено към човек, с когото се е срещал в детството, към терапевта си.

Често във връзка с терапевтичните взаимоотношения се дава класическият пример за сексуален пренос и влюбване в терапевта. Възможно е обаче да прехвърлите чувства като ярост, гняв, недоверие или зависимост.

Съществуват три типа пренос:

  • положителен
  • отрицателен
  • сексуален

Докато преносът обикновено е термин от областта на психичното здраве, той може да се прояви във вашия ежедневен живот, когато мозъкът ви се опитва да разбере едно настоящо преживяване, като изследва настоящето през миналото и във ваш ущърб ограничава въвеждането на нова информация.

Преносът е многопластов и сложен

Понякога той може да бъде пречка за терапията, тъй като клиентът може да почувства изкушението да прекъсне напълно връзката или да стане мрачен и дистанциран по време на сесиите, което възпрепятства напредъка.

Работата с тези чувства обаче е важна част от психодинамичната терапия. Естеството на преноса може да предостави важни указания за проблемите на клиента и работата по ситуацията може да помогне за разрешаването на дълбоко вкоренените конфликти в психиката на клиента.

Положителен пренос

Имате положителен пренос, когато прехвърляте приятни аспекти от вашите предишни взаимоотношения във връзката си с вашия терапевт. Това може да има положителен ефект, защото виждате терапевта като грижовен, мъдър и загрижен за вас.

Отрицателен пренос

Звучи зле, но той всъщност може да подобри вашето терапевтично преживяване.

Веднъж разбрал, терапевтът може да го използва като тема на дискусия и да разгледа вашите емоционални отговори. Този тип пренос е особено полезен, ако вашият терапевт ви помага да преодолеете емоционалния отговор, който е непропорционален на реалността и това, което се случва по време на сесията.

Сексуален пренос

Чувствате ли се привлечени от вашия терапевт? Може да преживявате сексуален пренос, ако чувствата към вашия терапевт са:

  • романтични и чувствени
  • интимни и сексуални
  • благоговеене или преклонение

Контрапренос (Обратен пренос)

Терапевтът трябва винаги да е наясно с възможността собствените му вътрешни конфликти да бъдат прехвърлени и на клиента. Този процес, известен като контрапренос, може значително да замъгли терапевтичната връзка.

Някои проучвания показват, че 76% от жените терапевти и 95% от мъжете терапевти признават, че са изпитвали сексуални чувства към своите клиенти в даден момент.

Въпреки отрицателната конотация на контрапреноса, някои психотерапевти откриват начини да го използват по терапевтичен начин.

Обсъждане на преноса с вашия терапевт

Дори вашият терапевт да разпознае, че преживявате пренос, той вероятно няма да го обсъди на вашите сесии, освен ако не се намесва в терапевтичния процес.

Обсъждането на този чувствителен проблем може да доведе до срив на връзката ви с терапевта, защото вие - клиентът - може:

  • да се стресирате
  • да преживеете регрес, което може да анулира част от положителния напредък, който вече сте постигнали
  • да се почувствате неудобно и да се отдръпнете емоционално

Пример: Мишел е гневна на терапевта си, когато обсъждат определена дейност, която трябва да изпълнява вкъщи за домашно. Чрез изследване на този гняв с терапевта Мишел открива, че преживява пренос на неразрешен гняв към строга учителка от началното си училище.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: dailydot.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСпециалистиСнимкиИсторияЗаведенияСоциални грижиЛеченияИнтервюта