Начало Психология Социална психология За психологията Приложни и фундаментални изследвания в психологията

Приложни и фундаментални изследвания в психологията

Приложни и фундаментални изследвания в психологията - изображение

Когато обсъждаме изследователската методология на психологията, е важно да правим разлика между приложни и фундаментални изследвания. Приложното изследване разглежда специфичен набор от обстоятелства, a крайната му цел е да свърже резултатите с дадена ситуация. Това означава, че приложните изследвания използват данните директно за приложение в реалния свят.

Приложно изследване: "целта му е да предскаже специфично поведение в много специфична обстановка", казва Кийт Станович, когнитивен учен и автор на "Как да мислим правилно за психологията".

Фундаменталните изследвания се фокусират върху основните принципи и теориите за тестване. Понякога грешно се твърди, че те нямат практически приложения. Историята на науката е пълна с примери за фундаментални изследвания, които имат приложения в реалния свят. Само защото научно изследване не е насочено към конкретни обстоятелства, не означава, че в бъдеще констатацията от това проучване няма да бъде приложена за конкретно събитие или събития.

Практически последствия от фундаменталните изследвания

Когато се появяват първите мобилни телефони, когнитивните учени започват да се тревожат дали използването им по време на шофиране няма да доведе до увеличаване на броя на автомобилните инциденти. Тази загриженост идва не от това, че шофьорите биха използвали само едната си ръка зад волана, когато говорят по телефона, а относно вниманието, което им е нужно, за да провеждане на разговор. Тези прогнози са извлечени от фундаменталните теории за ограничените възможности за внимание.

Принципите на класическото и оперантно кондициониране са развити предимно от експериментиране върху животни. От момента на откриването на тези принципи, те са били прилагани към широк спектър от човешки проблеми, като преподаване на декларативни знания, лечение на деца с аутизъм; лечение на хора с наднормено тегло; лечение на фобии и т.н.

Други примери за фундаментални изследвания с практически последици включват:

  • Откриването на рентгеновите лъчи, което води до изучаване на фрактурите на костите
  • Откриването на хлорпромазина - лекарство, използвано за лечение на шизофрения
  • Откриването на адаптацията към тъмнина, което води до създаването на теорията на основните визуални процеси, а тя до приложение в лечението на нощна слепота и разчитането на рентгеновите лъчи
  • Психологическите изследвания върху вземането на решения, които водят до важни открития в областта на образованието, медицината и икономиката
  • Откритията на психологията, прилагани в различни контексти в правната система: оценка на доказателства, показания на очевидци, валидност на възстановени спомени и т.н.

Има още много примери за фендаментални теории, които водят до практически приложения.

Приложни изследвания срещу фундаментални изследвания

Както приложните, така и фундаменталните изследвания са важни за научния процес. Грешка е да ги противопоставяме. Ето и думите на Кийт Станович по въпроса:

"Вероятно е погрешно да се гледа на разграничението фундаментално-срещу-приложно единствено по отношение на това дали изследването има практическо приложение, тъй като тази разлика често се свежда до въпрос на време. Приложните открития се използват незабавно. Въпреки това, няма нищо толкова практично, колкото една обща и точна теория."

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: psychcentral.com

Снимка: canterbury.ac.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихология