Начало Психология Социална психология За психологията Първата експериментална психологическа лаборатория от 1879

Първата експериментална психологическа лаборатория от 1879

Първата експериментална психологическа лаборатория от 1879 - изображение

Изучаването на ума и поведението датира от древни времена, но психологията невинаги е съществувала във вида, в който я познаваме днес. Повечето експерти всъщност я смятат за сравнително млада дисциплина. И така, кога психологията започва да се разглежда като наука?

Най-ранните корени на психологията са във философията и физиологията. Според повечето историци създаването на първата експериментална психологическа лаборатория официално отбелязва началото на психологията като отделна и самостоятелна дисциплина.

Кога точно е създадена първата лаборатория по психология и кой е отговорен за това важно събитие в историята на психологията? Въпросът за това коя лаборатория е първата действително зависи от това дали говорим за експерименталните или учебни лаборатории. Може да звучи като незначително различие, но първата лаборатория, посветена на експерименталното изследване на ума, е тази, която проправя пътя на психологията като академична и научна дисциплина.

Първата лаборатория по психология в света

Вилхелм Вунд, германски лекар и психолог, отговаря за създаването на първата лаборатория за експериментална психология в света. Тя отваря врати през 1879 г. в Лайпцигския университет в Германия. Чрез създаването на академична лаборатория, посветена на изследването на експерименталната психология, Вунд официално преобразува психологията от поддисциплина на философията и биологията в единствена по рода си научна дисциплина.

Поради важната роля, която играе в историята на психологията, Вунд често се смята за "баща на психологията".

Той има значително влияние върху ранната психология и оставя следа в някои от най-известните си ученици, сред които са Джеймс Маккийн Кетъл и Г. Стенли Хол. Освен че е важна фигура в историята на психологията, много студенти са били обучени в неговата лаборатория и са направили своя собствен важен принос в областта на психологията. Там са завършили и проф. Шишманов, д-р Кръстев, който написва първия учебник по Психология в България и проф. Петър Койков, който създава първата лаборатория по Психология на Балканите.

Първата лаборатория по психология в САЩ

През 1883 г. ученикът на Вунд Г. Стенли Хол създава първата експериментална лаборатория по психология в Съединените щати в университета "Джон Хопкинс". Това бележи установяването на психологията в САЩ и допринася за по-нататъшния й растеж.

Вунд, Джеймс и Хол: Кой е първият?

Мнозина вероятно ще са изненадани да научат, че нито Вунд, нито Хол могат да претендират за първата лаборатория в света или първата американска лаборатория. През 1875 г., четири години преди Вунд и осем години преди Хол, Уилямс Джеймс формира психологическа лаборатория в Харвардския университет.

Защо Джеймс не е признат за създател на първата лаборатория в света или поне на първата в Америка?

Тъй като неговата лаборатория се използва за преподаване и демонстрации, а не за опити и оригинални изследвания. По тази причина Вунд и Хол обикновено се сочат за създатели на първата и втората експериментални психологически лаборатории.

Защо е толкова важно създаването на първата лаборатория по психология в света?

Тъй като преди това тя все още е млада и не е разглеждана като отделна дисциплина. Създавайки експериментална лаборатория, посветена на научното изследване на човешкия ум и поведение, Вунд успява официално да я установи като отделна област на обучение.

Днес съвременната психология се различава значително от доста скромното й начало в лабораторията на Вунд. Макар че тази първа психологична лаборатория вероятно не прилича на лабораториите днес, тази ранна експериментална обстановка спомага за проправянето на пътя за бъдещето на любимата ни дисциплина.

Ккато вече стана ясно, приемайки научен подход към изучаването на човешкия ум и поведение, лабораторията на Вунд официално утвърждава психологията като наука, отделна и различна от областта на философията и биологията. Това подпомага обучението на други психолози, които са допринасят за разпространението на психологията в целия свят. Скоро други лаборатории започват да се появяват извън Германия и Съединените щати, включително в Русия, Китай, Франция и Канада.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка:editions.covecollective.org

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлСпециалистиСнимкиНовиниТестовеСпортЛеченияИнтервютаСоциални грижиАлт. медицина