Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Притча за прошката или защо трябва да се обграждаме с мостове, а не с огради

Притча за прошката или защо трябва да се обграждаме с мостове, а не с огради

Притча за прошката или защо трябва да се обграждаме с мостове, а не с огради   - изображение

Случвало ли ви се е някой да ви обиди и нарани толкова много, че да ви се прииска да построите стена между вас, за да не се налага никога повече да го виждате и чувате? Съветваме ви да прочетете тази история, преди да започнете да нареждате тухлите...

Живели някога мирно и сговорно двама братя в две съседни ферми. След дълги години разбирателство обаче, съвсем дребно недоразумение довело до първия сериозен скандал помежду им, след който те не си проговорили месеци наред.

Една сутрин в двора на по-големия брат влязъл дърводелец с инструменти в ръка, който споделил, че търси работа. Възрастният фермер му отговорил:

- Виждаш ли къщата от другата страна на потока? В нея живее моят по-малък брат. Преди да се скараме, на мястото на потока имаше красива поляна. Е, след като спряхме да си говорим, той изкопа канал и премести коритото на реката. Затова между къщите ни сега има поток. Знам, че постъпи така, за да ме нарани, но сега ми се предоставя шанс да му го върна. Виж дърветата до плевнята, с тях искам да направиш висока ограда, за да не виждам брат си никога повече!

- Разбирам - отговорил дърводелецът – добре, захващам се за работа, обещавам ти, че накрая ще бъдеш доволен от резултата.

Фермерът имал работа на полето и оставил майстора сам целия ден. Когато се върнал у дома привечер, останал поразен от това, което видял. Вместо ограда, над потока се издигал мост и в този момент към него с широко отворени обятия вече тичал по-малкият му брат!

- След всичко, което ти казах, след всичко, което направих, ти изгради този мост! Братко, ти наистина си добър човек! - викал отдалеч младият мъж.

Братята се втурнали един към друг и се срещнали по средата на моста, където се прегърнали, а дърводелецът, щастлив от стореното, си събрал инструментите и се приготвил да си тръгва.

По-големият брат извикал след него:

- Остани при нас, има още толкова много неща, които можеш да направиш!

- Благодаря, но ще тръгвам, имам да строя още много мостове...

По материала работи: Ина Фенерова
Източник: "Скритият дар (101 притчи за истински ценното в живота)", Джериес Авад
Снимка: bridgebrothers.com

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияАнкетиЛайфстайлНовиниЛюбопитно