Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Прошката е за теб, а не за тях: Прости, за да излекуваш себе си

Прошката е за теб, а не за тях: Прости, за да излекуваш себе си

Прошката е за теб, а не за тях: Прости, за да излекуваш себе си - изображение

Изцелението от емоционалните рани е процес на самоусъвършенстване, който може да осигури безкрайни ползи, независимо в какъв етап от живота си се намирате. Болката и гневът се превръщат в белези, ако не се освободим навреме от тях. Прошката (на себе си или на друг) е най-добрият антидот за тази токсичност, независимо дали търсим опрощение, или трябва да простим на някой, който ни е наранил.

Преди да се впуснете в това лечебно пътуване, е важно да знаете, че прошката не означава забрава. За да продължите напред, трябва да признаете истината за случилото се. Когато признаете истината честно пред себе си и приемете, че не можете да промените миналото, ще можете да си направите този ценен подарък: да простите и да се излекувате.

Да изразиш желанието си да простиш в личен разговор с човека, който те е наранил, невинаги е необходимо или възможно. Актът на прощаване е важен преди всичко за вас, не за хората, на които прощавате.

Процесът на прощаване и освобождаване от мисли и чувства, които ви държат здраво обвързани с миналото, може да се реализира и без участието на другите. Прошката ще ви позволи да се освободите от съжалението или гнева, които изяждат вашата ценна енергия.

За да можете истински да простите, първо да изживеете напълно чувствата, свързани с емоционалната рана - гняв, тъга, срам, страх. Понякога написването на писмо, изразяващо чувствата ви, може да ви помогне да се освободите от отрицателните емоции. Не е нужно да изпращате писмото, всъщност изгарянето му може да ви накара да се почувствате по-добре.

Прощаването на себе си може да бъде по-трудно, отколкото да простите на друг. Прошката изисква първо да признаете това, което сте направили, но и признаване на щетите, които сте причинили на себе си или на другите.

Ако имате реалистично отношение към слабостите и несъвършенствата на човешките същества, ще прощавате на себе си и другите много по-лесно. Хората правят грешки. Ние живеем и вземаме решения на базата на собствените си преживявания и светоглед. За да умеете да прощавате на себе си и на другите, се старайте да не бъдете твърде строги и осъдителни. За развиването на подобен мироглед е нужно самоусъвършенстване, което от своя страна води до изцеление и по-добро психично здраве.

Прошката е процес, който изисква намиране на смисъл в емоционалните рани. Можете да преодолеете страданието, като извлечете смисъл и урок от болката си. Трябва да приемате, преживеете, обработите и освободите от отрицателните чувства, за да се излекувате и излезете от болезнения период по-силни.

Както авторът Харуки Мураками казва:"Когато излезеш от бурята, няма да бъдеш същия човек, който беше, преди да влезеш. Точно за това е самата буря”.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: goodtherapy.org
Снимка: winchcombe.co

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияАнкетиЛайфстайлНовиниЛюбопитно