Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Притча: смирението отваря вратите на рая

Притча: смирението отваря вратите на рая

Притча: смирението отваря вратите на рая - изображение

Тежки мисли започнали да измъчват воин на име Нобушиге. За да намери решение за своите тревоги, той решил да потърси съвета на някого далеч по-мъдър от него самия. Нобушиге се отправил към храма на великия учител по дзенбудизъм Хакуин Екаку, за да получи така желаните отговори на притесненията си. Когато пристигнал при прословутия мъдрец, Нобушиге му се поклонил ниско и смирено го попитал:

"Мъдри учителю, наистина ли съществуват ад и рай или това е просто илюзия, в която хората сляпо вярват?"

"Кой си ти?" – попитал спокойно Хакуин.

"Аз съм самурай, велики учителю" – отвърнал Нобушиге почтително.

"Ти, воин?" – изненадано казал мъдрецът – Какъв владетел би поискал самурай като теб на служба? Лицето ти е същото като това на просяк."

Присмехът в думите на прословутия мъдрец бил очевиден, а изненадата и болката от обидата били явни в очите на самурая. Нобушиге толкова много се ядосал на реакцията на дзен учителя, че започнал да вади самурайския си меч. Хакуин обаче не се уплашил от действията на самурая и продължил с обидите.

"Значи ти имаш и меч! Оръжието ти вероятно не е достатъчно остро, за да отреже главата ми" – казал прословутият мъдрец и започнал да се смее гръмко на ядосания воин.

Наблюдавайки как самураят изважда напълно меча си и се подготвя да посече с него Хакуин, мъдрият учител спрял с присмеха и обидите и спокойно отбелязал:

"Тук се отварят вратите на ада."

Когато осъзнал смисъла на думите на великия учител, самураят прибрал меча си и се поклонил ниско.

"Сега се отварят вратите на рая" – казал Хакуин и се усмихнал.

***

Думите на мъдрия учител от дзен притчата ни кара да се запитаме по кой път избираме да тръгнем – по този, който води към вратите на рая чрез смирение, или онзи, осеян с гняв, агресия и насилие, разкриващ зловещите порти на ада?

Не позволявайте на външни влияния да водят ръката, с която държите меча си, а се осланяйте на собствената си ценностна система. Агресията поражда още повече агресия, създавайки един непрекъснат кръг от отмъщение и болка.

Ситуацията с великия учител по дзенбудизъм Хакуин Екаку ни показва нагледно как болката от грубото поведение може да събуди в нас силни отрицателни емоции. В желанието си да преодолеем нанесената щета, ние правим избор дали да се превърнем в самурая от притчата и така да позволим на яростта да излезе наяве. Съществува и друг път, по който може да поемем – за да минем по него, ще трябва да приемам нагласата на мъдреца. Тогава ние ще можем да разпознаем провокацията и да й се опълчим, прекъсвайки кръга на отмъщение и болка. 

Редактор: Нора Маркова
Източник: theunboundedspirit.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимки