Начало Психология Психология на развитието Развитие на хората в трета възраст Проблемно поведение при възрастните хора – самоналожена изолация и липса на хигиенни навици

Проблемно поведение при възрастните хора – самоналожена изолация и липса на хигиенни навици

Проблемно поведение при възрастните хора – самоналожена изолация и липса на хигиенни навици - изображение

Как може да се държат по този начин! Поведението им ме вбесява толкова много!

Това са думи, които вероятно ви звучат много познато. Може би сте ги изричали или сте ги чували от свои познати и приятели, на които се е налагало да се грижат за вече доста възрастните си роднини. Истината е, че тези от нас, които поемат ролята на болногледачи за нашите баби, дядовци или родители в напреднала възраст, понякога стават свидетели на бурно, странно и дори неприлично поведение от тяхна страна.

Разказите на приятели, познати и колеги за избухливи родители, внезапни изменения в характера, нерационални вярвания и агресия са доказателство, че остаряването е труден и непредвидим процес.

Понякога подобно притеснително поведение може да е признак за развитието на сериозни заболявания като депресия, деменция, болестта на Алцхаймер или дори инфекция на уринарния тракт.

На вашето внимание представяме два вида "лошо" поведение – липса на хигиенни навици и самоналожена изолация – което може да срещнете при хората от третата възраст, и евентуалните причини за проявата на обезпокоителното държание. Освен това сме поместили и съвети за това, как да се справите успешно с проблемното поведения на вашите роднини.

Занемарена лична хигиена

Отказът да се къпят, да си сменят дрехите или да поддържат хигиената си е сравнително често срещан проблем при възрастните хора, който значително затруднява болногледачите им.

Понякога причината може да е депресията, а в други случаи е желанието за контрол. С напредването на възрастта индивидите губят все повече и повече контрол над живота си, но едно от нещата, които продължават да са решават сами е кога да се преоблекат и да се изкъпят. Колкото повече ги карате да си вземат душ и да си сложат чисти дрехи, толкова повече те ще се противят.

Влошаване на зрението и обонянието може също да окаже влияние. Нашите сетива се притъпяват с напредването на възрастта, така че вашите роднини или близки може да не усещат мириса на собственото си тяло или да не смятат за нужно да сменят дрехите си. Също така, много от по-възрастните индивиди развиват страх от падане или подхлъзване в банята, като в същото време се срамуват да поискат помощ.

Какво може да направите

Първо, трябва да определите какво ги възпира от това, да се изкъпят. Ако причината е депресията, е препоръчително да говорите с техния доктор. Ако всъщност притеснението и срамът са източникът на проблемното поведение, едно от решенията може да е наемането на професионален болногледач, които да им помага с извършването на някои дейности.

Ако страхът от водата или подхлъзването в банята е водещата причина, то тогава може да се опитате да реорганизирате помещението за къпане, като го направите по-безопасно. Ако възрастният ви роднина страда от деменция и се страхува от самото къпане, е желателно да проявите търпение и вежливост. Не настоявайте да си вземе душ веднага. По-добре е да започнете да изисквате малки неща от него или нея, като например просто да избърше лицето си. Ако свикне с това, продължавайте да изисквате да почистят и други части на тялото си.

Направете всичко възможно, за да поддържате вашия близък чист, но имайте реалистични очаквания. Прекалено много забележки може да дадат обратен резултат.

Самоналожена изолация

Често наемането на професионален болногледач е единственият или най-подходящият ход за действие. Това обаче може да се окаже трудна задача, когато възрастните ви роднини, за които се грижите, не допускат никой друг в дома си освен вас. Самоналожената изолация може дори да включва и най-близките хора на нуждаещия се от асистенция възрастен човек.

Какво може да направите

Присъствието на външно лице може да накара вашия роднина да си мисли, че семейството му няма възможността или не иска се грижи за него/нея. Опитайте се да установите причината за самоналожената изолация, като възможните причини могат да бъдат страх, срам, обида или комбинация от трите.

Говорете с възрастния си роднина за чувствата му и се опитайте заедно да намерите решение, което да задоволи изискванията на всички. Например, ако един от родителите ви не понася мисълта да допусне непознат в дома си, то тогава се опитайте първо да запознаете майка си или баща си с професионалния болногледач в офиса на фирмата му или в някое кафене.

Един от най-подходящите варианти включва постепенното представяне на нов човек в къщата на възрастните роднини. Вместо веднага да наемете болногледач, който да посещава вашите родители, е желателно да каните професионалиста един ден в седмицата. След като възрастните ви близки свикнат с мисълта, че от време на време ще имат посетители, те ще могат в даден момент да приемат да бъдат посещавани от болногледач през цялата седмица.

Редактор: Нора Маркова
Източник: agingcare.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлНовиниЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаСнимкиИсторияАнкетиЛеченияАлт. медицинаНормативни актовеПроизводители