Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Проучване декодира петте типа статуси във Facebook, които говорят много за нас

Проучване декодира петте типа статуси във Facebook, които говорят много за нас

Проучване декодира петте типа статуси във Facebook, които говорят много за нас - изображение

Кой има нужда от личностни тестове, когато има Facebook? Вашият отговор на известния въпрос в социалната мрежа — "Какво мислите?" — казва много за вас и начина, по който се чувствате със себе си, според ново проучване, публикувано в "Личността и индивидуалните различия".

Какво мислите?

Докато едно актуализиране на статуса няма да разкрие всичко за личността ви, то вероятно във времето ще се появят някои модели. Те разкриват вашата основна цел при използването на Facebook. Независимо дали искате да привлечете внимание, да се чувствате обичани, да сте информирани, да изразявате мнението си или да общувате с хора, които не виждате често, вашият тип личност става ясна за обученото око.

Изследването установява, че видът актуализиране на статуса във Facebook говори много за нашия личностен тип, както и за нашите несигурности. Въз основа на тези констатации, по-долу ще видите пет примерни статуси и това, което те могат да разкрият за личността на един фейсбук потребител.

1. 

статус на човек с висока степен на откритост

Хората с висока степен на откритост, характеризиращи се с активно въображение, внимание към вътрешните чувства и интелектуалното любопитство, са склонни да използват своите статуси, за да говорят на интелектуални теми. Вместо да споделят това, което са яли за вечеря, хората с високо ниво на откритост използват Facebook предимно, за да споделят информация за текущи събития, изследвания или политика. Противно на значението на думата "откритост" този тип хора споделят предимно безлична информация.

2. 

статус на екстроверт

Точно както може да се очаква, екстровертите използват Facebook, за да комуникират и да се свързват с другите. Актуализациите на статуса им включват коментар за последните им социални дейности. Те са склонни да говорят много за ежедневието си.

3. "Ето снимка на моя син от играта му днес."

Хората, които притежават високи нива на съвест — внимателни, задълбочени и бдителни — често актуализират информация за децата си. Те публикуват снимки, споделят истории или обсъждат техните занимания. Изследователите вярват, че честото споделяне на информация за децата служи като непряка форма на конкурентно родителство. Съвестните родители тайно искат да получат възхищение от другите за техните родителски постижения.

4. 

статус на нарцисист

Честите актуализации, относно диети или рутинни упражнения може да са знак за нарцисизъм. Нарцисистите са склонни да използват своите статуси като възможност да споделят най-новите си постижения или да говорят за цялостния труд, който полагат, за да изглеждат добре.

Те често печелят много харесвания и коментари относно актуализациите на статуса си, което служи да задоволи нуждите им от внимание и валидиране. Изследователите установяват, че близките приятели често гласуват с палец, дори когато не харесват наистина публикациите на нарцисиста. Познатите обикновено пренебрегват прекомерната самоувереност, докато не могат повече да издържат, и в крайна сметка разприятеляват нарцисиста.

4. 

статус на невротик

Невротичните хора — тези, които са по-склонни да изпитват високи нива на тревожност, завист и вина, използват Facebook, за да получат внимание и подкрепа, които им липсват офлайн. Невротиците са склонни да интерпретират ежедневните фрустрации като големи трудности, затова използват социалните мрежи, за да се отърват от проблемите си или да публикуват актуализации, които създават драма. Те получават валидация, когато хората предлагат утеха за техните проблеми.

Разбиране на типа личност

Тестът за актуализиране на статуса във Facebook не е 100% точен, разбира се. Има още видове актуализации и още няколко типа личности, които не са включени в това проучване.

Мислите ли, че вашите статуси в социалните мрежи предлагат точна представа за вашата личност?

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимки: личен архив; pixabay.com

4.3, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлАнкетиНовиниЛюбопитноПсихологияСнимки