Начало Психология Социална психология За психологията Как да използвате Facebook, така че да останете емоционално здрави

Как да използвате Facebook, така че да останете емоционално здрави

Как да използвате Facebook, така че да останете емоционално здрави - изображение

Различни проучвания показват, че използването на Facebook може да навреди на настроението и емоционалното благополучие на хората, защото ги кара да се чувстват по-депресирани и/или самотни. Тези констатации повдигат два въпроса:

- Защо използването на Facebook вреди на емоционалното благополучие на някои хора?

- Какво могат да направят потребителите на Facebook, за да не се чувстват зле?

Ново проучване изглежда е намерило отговор и на двата въпроса.

Изследователите са инструктирали 84 студенти да използват Facebook по един от двата начина (активен и пасивен) в продължение на 10 минути.

Първата група е трябвало активно да използва Facebook, което включва пряка комуникация с други хора като публикуване на информация или споделяне на настроение и новост в живота им, и отговаряне или коментиране на публикации на приятели или лични съобщения.

Втората група е инструктирана да използва пасивно Facebook: Пасивното използване включва консумация на информация, но без директна комуникация - като четене на новинарски емисии, гледане на актуализации и снимки на приятели или разглеждане на фен страници.

Изследователите са установили, че пасивните потребители на Facebook се чувстват значително по-лошо в емоционален план в края на деня, докато при активните потребители на Facebook не е имало промяна в състоянието им. Изследователите са открили и основната причина за това – завистта.

Учените отбелязват, че хората във Facebook са склонни да се представят по перфектен начин, да съобщават, че са в страхотно настроение, че са невероятно щастливи, влюбени и т.н. и много по-рядко, че в живота им нещо не е наред. Всъщност, докато 52% от участниците посочват, че използват Facebook, за да споделят добри неща с приятели, само 7% заявяват, че използват Facebook за споделяне на лоши събития.

Привидно очарователният живот, който всички описват, може да стане причина пасивните потребители на Facebook да почувстват, че техният живот не е толкова съвършен и щастлив, и следователно да попаднат в мрежите на завистта, за която е известно, че вреди изключително на емоционалното благополучие.

Поради това потребителите на Facebook трябва да бъдат посъветвани да внимават, когато използват Facebook, като следват тези три насоки.

Как да използвате Facebook, така че да останете емоционално здрави

1. Когато използвате Facebook, не забравяйте да балансирате пасивното превъртане на нюзфийда си с активна употреба като публикуване или отговаряне на вашите приятели.

2. Избягвайте да използвате пасивно Facebook, когато се чувствате депресирани или самотни, тъй като пасивното използване вероятно ще ви накара да се чувствате по-зле.

3. Изследване показва, че използването на Facebook може да има пристрастяващи качества, което може да обясни защо хората продължават да използват тази социална мрежа, дори когато се чувстват зле. Ако смятате, че сте пристрастени, помислете за почивка от Facebook за една седмица и обърнете внимание на настроението си през това време. Поддържайте връзка с хората в живота си, но го правете по друг начин, а не чрез социалната мрежа, пратете имейл, съобщение, обадете се по телефона или се срещнете с приятелите си лице в лице.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: news-nepal.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноАнкетиСоциални грижиНовиниЗдравни съвети