Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как да разпознаем нарцисиста по онлайн поведението му

Как да разпознаем нарцисиста по онлайн поведението му

Как да разпознаем нарцисиста по онлайн поведението му - изображение

Хората, пристрастени към Facebook, са по-склонни да бъдат нарцисисти, показват нови изследвания.

Изследването проследява употребата на социалната мрежа на 179 германски студента в продължение на една година.

Всички са запитани за личността им и други аспекти на психологическия им живот, като нивата на депресия и безпокойство.

Резултатите показват, че хората с нарцистични личности са по-склонни да се пристрастяват към Facebook.

Авторите на изследването пишат:

"Използването на Facebook има особено значение за нарцистичните хора. Там те могат бързо да инициират много повърхностни взаимоотношения с нови приятели и да получат голяма аудитория за добре планираната лична презентация.

Колкото повече приятели във Facebook имат, толкова по-висока е възможността те да достигнат популярността и възхищението, които търсят; същевременно в офлайн реалността те може и да не са толкова популярни, тъй като взаимодействащите с тях бързо могат да забележат ниското им ниво на доброжелателност и преувеличено самочувствие".

Изследователите също така установяват, че пристрастяването към Facebook е свързано с по-високи нива на депресия и безпокойство.

Дали хората наистина могат да бъдат "пристрастени" към Facebook все още е спорен въпрос.

Въпреки това, авторите твърдят, че хората, пристрастени към социалната мрежа, обикновено показват шестте характеристики на пристрастяването:

"FAD [Facebook Addiction Disorder] или фейсбук пристрастяването е дефинирано от шест типични характеристики на наркоманиите: натрапчивост (напр. постоянно мислене, относно използването на Facebook), толерантност (напр. подобрение на настроението чрез използване на Facebook), рецидив (връщане към по-ранната употреба, след неефективни опити за намаляване употребата на Facebook), симптоми на отнемане (напр. нервност без възможност за използване на Facebook) и конфликт (например междуличностни проблеми)."

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: spring.org.uk

Снимка: sosyalmedya.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияНовиниСоциални грижиАнкетиСнимки