Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Едно важно нещо, което да направите, когато партньорът ви е ядосан

Едно важно нещо, което да направите, когато партньорът ви е ядосан

Едно важно нещо, което да направите, когато партньорът ви е ядосан - изображение

Има много начини да реагираме, когато сме разгневили партньора си. Можем да замълчим, можем да се оправдаем, можем да обвиним него за проблема, можем да разсъждаваме заедно с него, да посочим грешката му или просто да оставим нещата така и да излезем от стаята.

Нито една от тези алтернативи обаче няма да успокои нещата и да намали напрежението между вас. Това, което трябва да направите, е да му покажете, че той има право да се чувства така.

Емоционалното валидиране означава, че ние разбираме и признаваме правото на човек да се чувства по определен начин.

Разбира се, ако в най-горещия момент от скандала, заявите: „Имаш право да се чувстваш така”, това може да увеличи раздразнението на партньора ви. И все пак, вие трябва да намерите подходящото време, когато да предадете точното послание и да го направите искрено, да го направите така, че той да почувства разбирането и съпричастността ви. Това ще потуши огъня.

Ето защо:

Емоционалното валидиране е нещо, за което всички жадуваме повече, отколкото осъзнаваме. Когато сме разстроени, ядосани, разочаровани или наранени, това, което искаме най-много, е човекът до нас да признае правото ни да се чувстваме по този начин и да ни покаже своята съпричастност. В повечето случаи емоционалното валидиране е единственото, което може да ни донесе усещане за облекчение.

Проблемът е, че емоционалното валидиране е умение, което повечето от нас не са развили. Но си струва да го практикувате. Когато и двамата партньори започнат да го прилагат, отношенията им ще станат далеч по-леки, нежни и продуктивни.

Пет стъпки на емоционалното валидиране

Забележка: Важно е да направите всичките 5 стъпки правилно, за да постигнете желаното въздействие.

- Нека партньорът ви да завърши своя разказ, за да имате всички факти, но също така и за да e сигурeн, че не го прекъсвате, защото искате да чуе всичко, което той има да каже. В противен случай няма да успеете да го убедите, че признавате правото му да е разстроен.

- Кажете му, че разбирате гледната му точка, кажете му дали сте съгласни с нея и ако не сте, уточнете защо.

- Уверете го, че можете да се поставите на негово място и да видите нещата от негова гледна точка. Посочвайте конкретни, а не общи неща.

- Уверете партньора си, че начинът, по който се чувства, е напълно логичен, имайки предвид гледната му точка.

- Заявете своята съпричастност или съчувствие към болката или гнева му. Това не е признание за вината ви и вие ще обясните това, но по-късно.

И накрая, емоционалното валидиране винаги е по-ефективно, когато и двамата партньори го практикуват.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: metodplatona.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиНовиниФизиология