Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 4 начина да се възползвате максимално от терапията за двойки

4 начина да се възползвате максимално от терапията за двойки

4 начина да се възползвате максимално от терапията за двойки - изображение

Какво прави терапията за двойки успешна? Виждали сме двойки да трансформират връзката си от кошмар в здрави и щастливи отношения в рамките на шест месеца от консултирането. В много случаи, преди да стигнат до кабинета на терапевта, партньорите вече са прекарали поне година в опит да решат проблемите самостоятелно или да ги избягват. Терапията често се разглежда като последна мярка.

Двойките, които постигат успех в този процес, имат няколко общи черти, които им помагат да се възползват напълно от терапията. Ето четири начина, по които вие и вашият партньор можете да постигнете максимален успех:

1. Участвайте цялостно в процеса

Независимо дали терапията е първата ви спирка или последен опит да спасите връзката си, преди да се откажете — направете така, че процеса да си заслужава като вложите всичките си усилия. Това може да е трудно, ако вече сте посещавали други терапевти или сте опитвали различни решения без успех. Може да се чувствате разочаровани, раздразнени или победени.

Изчерпателното изследване на Джон Готман върху онова, което прави взаимоотношенията успешни, показва, че четирите най-разрушителни сили в една връзка са отбранителното поведение, критиката, презрението и протакането на дебати. Когато някой от тези фактори присъства в кабинета за терапия, това значително възпрепятства напредъка. Всички двойки имат някакъв конфликт, но начинът, по който управляват този конфликт, определя резултата. Терапията работи най-добре, ако двойкaта успее да остави обидата си настрана и да излязе иззад емоционалните си стени. В някои случаи това отнема повече време, поради съществуващите конфликти, болките от миналото и недоверието. В тези случаи е важно първо да се съсредоточите върху доверието и изцелението, за да можете да постигнете помирение.

2. Отворете ума си

Може би се чувствате сякаш сте опитали всичко. Може би сте имали безброй разговори или спорове с партньора си, проучвали сте проблема онлайн, разговаряли сте с приятели и сте опитали различни подходи. Може би сте скептично настроени към терапията или към това дали вашите проблеми могат да бъдат преодолени по начин, който да задоволява и двамата ви.

Винаги е възможно вашите проблеми да не могат или да не бъдат преодолени. В някои случаи двойката може да определи, че връзката им вече не е здрава или съвместима и да реши съзнателно да я прекрати. Това обаче е при малка част от случаите. В повечето ситуации проблемът бива решен. При терапията ще бъдете помолени да преустановите неверието си и да бъдете отворени за възможните ползи от използваните техниките. Това може да включва упражнения по комуникация, домашна работа по изграждане на интимност, препращане към други медицински специалисти, както и обмисляне на нови начини за рамкиране на проблема ви. Терапевтите използват доказани методи, които имат успех. Когато хората са смели и отворени към процеса, те могат да се възползват от терапевтичните интервенции.

3. Превърнете сесиите в приоритет

Важно е двойките да се ангажират с най-малко две терапевтични сесии на месец в продължение на шест месеца. Този ангажимент обслужва две функции. Първо, тя дава възможност терапията да проработи. Всички искаме магическа пръчка, която да накара проблемите ни да изчезнат, но за съжаление никой няма такава. Всеки от нас обаче има способността да прави положителни промени, а терапията може да помогне с този процес — просто отнема време. Необходими са около минимум 12 сесии за устойчива промяна.

Втората причина да превърнете посещенията при терапевта в приоритет: това ви кара да чувствате, че връзката си заслужава. Твърде вероятно е да жонглирате между работа, училище, семейство и други отговорности. Ето защо вместването на сесиите може да бъде предизвикателство, както логистично, така и финансово. Но, веднъж, когато наредите нещата така, че да работят, вие ще получите огромна полза.

4. Изпълнявайте домашната работа!

Целта на терапията не е да се научим как да общуваме перфектно в кабинета на терапевта; това е често най-лесната част! Целта на терапията е да се научим как да общуваме в реално време — да можем да се движим с препятствията и конфликтите, които възникват в ежедневието.

Често на двойките се дава домашната работа, например една-две интимни срещи на седмица. Това е планирано време, в което те отхвърлят всички други предложения и се съсредоточават единствено един върху друг. Двойката използва това време, за да се фокусира върху прилагането на наученото в терапията. Домашната работа ще се различава в зависимост от вашия конкретен проблем. Обаче, това, което е вярно за всички двойки, е, че упражняването го прави "перфектно". Изследванията на мозъка показват, че колкото повече практикуваме нови начини на мислене и реагиране, толкова по-лесно става. Невронните пътища в мозъка са подобни на мускулите: колкото повече ги тренирате, толкова по-силни стават те. Невронната памет се развива и с течение на времето новите начини да се свързвате помежду ви, изучавани в терапията, могат да се превърнат във втора природа.

Терапия е отличен ресурс, който помага на много двойки да преодолеят предизвикателствата. Някои фактори могат да помогнат за това тя да бъде успешна. Те включват пълно ангажиране с процеса, отворен ум, приоритизиране на сесиите и изпълнение на домашната работа. Посещенията при терапевт изискват кураж и всеотдайност и могат да променят живота ви.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: blogs.webmd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиНовиниИсторияОрганизацииСпециалистиИнтервютаЛеченияСоциални грижиКлинични пътекиСпортАлт. медицинаНормативни актове