Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Психологията зад подаряването на добър подарък (според изследване)

Психологията зад подаряването на добър подарък (според изследване)

Психологията зад подаряването на добър подарък (според изследване) - изображение

Какво да търсим при закупуване на подарък? Тази статия се опитва да отговори на този въпрос. Нов доклад, основан на проучване на вече съществуващи изследвания, показва, че някои подаръци са чудесни за подаряване, но не и за получаване.

Авторите твърдят, че, при избирането на подарък, твърде вероятно е да се съсредоточим върху момента на обмен, например върху радостта, която той ще предизвика при отварянето, докато получателят е по-вероятно да се съсредоточи върху това колко ценно и полезно ще е притежанието на този подарък.

Следната инфографика илюстрира типичните грешки, които правим, когато купуваме подаръци. Някои от тях може да ви изненадат, точно както изненадаха нас.

грешки при подаряване на подаръци

 


Грешки при подаряването на подаръци:

Обобщени примери за това как този, който подарява подаръка, се фокусира върху момента на подаряването му, а получателят върху притежаването му.

  • Онзи, който подарява, иска да предизвика ефекта "уау", но получателят би искал действително подаръкът да му бъде от полза.
  • Онзи, който подарява, избира непожелаван подарък, за да изненада получателя. Но вторият предпочита подарък, който сам е пожелал и си е поискал.
  • Онзи, който подарява, смята, че получателят ще оцени социално отговорен подарък (свързан със социална кауза), защото той ще усети "топлината", когато го получи, но получателят не усеща ценността на това да го притежава.

Един от авторите обобщава заключенията като казва, че:

"Преценявайки колко ценен може да бъде подаръкът за получателя, ако го притежава, а не колко голяма усмивка ще постави върху лицето му при разопаковането, ние можем да постигнем тази цел и да подарим полезни, добре приети подаръци." (Galak, 2016 ).

Имайте предвид тази информация при избора на следващия ви подарък — ако следваме горната логика, няма да получим онова "уау" при отварянето, но той ще бъде ценен повече в дългосрочен план. Мислим, че си заслужава.

Споделете своето мнение по въпроса в коментарите под публикацията по-долу:

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: everydayhealth.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноАлт. медицина