Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Първото нещо, което виждате, разкрива вашия най-дълбок подсъзнателен страх

Първото нещо, което виждате, разкрива вашия най-дълбок подсъзнателен страх

Първото нещо, което виждате, разкрива вашия най-дълбок подсъзнателен страх - изображение

Страхът е естествен отговор на потенциална опасност. Но нашата психика може да свързва странни символи с потенциална опасност само защото имаме нерешени емоции в нашия несъзнателен ум.

Рисунката, която ще ви покажем, е идеална моментна картина за психоанализа на най-дълбокия ви неосъзнат страх.

Самата картина задейства подсъзнанието, за да свърже фигурите със страх, изпращайки асоциация с череп - символ на страх. Първата фигура, която виждате, разкрива много за най-големия ви страх, тъй като това е първото нещо, с което асоциирате този неосъзнат стимул.

Какво е първото нещо, което видяхте?

1. Малкото момиче

Ако първата фигура, която видяхте на тази картинка, е малкото момиче, страхът ви произхожда от потиснатите емоции, които идват от вашето детство.

Съществуват многобройни видове събития, които могат да бележат ума на детето, проявявайки се в зряла възраст под формата на страхове, зависимости, когнитивни модели и неприемливи желания.

Връзката с майка ви е от решаващо значение за вашето емоционално развитие. Ако детето прекарва прекалено много време далеч от майчината фигура или ако майката е демонстрирала малко или никаква привързаност в ранното детство, възможно е всичко да се проецира несъзнавано чрез страхове.

По този начин детето може да развие страх при вземането на решения или поемането на отговорност.

2. Пеперуда

Пеперудата е един от символите, които обикновено имат положително значение. Има обаче по-дълбок несъзнаван смисъл в този символ, който произлиза от по-тъмно място.

Според интерпретацията на сънищата, пеперудата е знак за шансове и ново начало.

Ярката и цветна пеперуда е знак за добра надежда, ново събитие в живота, докато безцветната пеперуда е свързана с нереализирани възможности, които биха ни служили.

Духовното значение на този символ е пренасянето на душите в задгробния живот. Това въвежда пеперудата в света на мъртвите.

Ако първото нещо, което видяхте на тази картина, е пеперудата, тогава вашите несъзнавани страхове произлизат от страх от смъртта, или от другата страна - страхът, че няма да живеете, пропускайки шансове. Също така може да имате потиснати емоции на скръб по близки хора, които вече не са наоколо.

3. Ягода

Ягодата, поставена перфектно в центъра на изображението и с размери, далеч по-големи от плода в действителност, представлява сърцето. Ягодата е определяна като символ на любовта. Е, по-доброто тълкувание би било - символ на плода, който идва от болката на любовта.

Има дори една легенда, която гласи: заради смъртта на Адонис, богинята Венера не можеше да спре да плаче и всяка сълза, която падаше на земята, произвеждаше ягоди.

Ако първата фигура, която видяхте, е тази на ягода, това, което търсите, е в сърцето ви. Вашият най-голям страх произтича от несъзнаваното съпротивление, което оказвате на любовта.

Произходът на този страх и на такава емоционална съпротива към нещо толкова красиво, колкото любовта често идва от детството и начина, по който родителите ни изразяват чувствата си един към друг пред нас. Въпреки това може да идва от тежка раздяла в една от първите ви връзки.

Преувеличеният размер на ягодата разкрива колко любов трябва да дадете. Тя показва, че има наистина много любов, която потискате в себе си и се страхувате да дадете, защото мислите, че ще бъдете наказани.

4. Паяк

Паякът е един от най-често срещаните страхове сред хората. Това е еволюционен механизъм за оцеляване, който ни кара да бъдем по-внимателни за малките опасности, които могат да ни заобикалят.

Въпреки това паякът като символ произлиза от по-дълбокия несъзнаван страх, че нашето обкръжение не е безопасно.

Ако сте видели първо фигурата на паяк на тази снимка, това означава, че вашите несъзнавани страхове идват от вашата неспособност да се чувствате напълно безопасно в дадена среда.

Винаги гледате подробностите и се опитвате да намерите нещо нередно и опасно дори и на най-безопасните места. Тази постоянна бдителност ви предпазва от това напълно да се предадете и изживеете красиви и щастливи моменти, и обикновено премисляте всеки план. Може би се борите с безпокойство и панически атаки.

Този неосъзнат страх от това, че не сте в безопасност често идва от свръхактивна амигдала в съчетание с тревожно поведение. Може би сте израснали сред хора, които се притесняват прекалено много, или може би това е начинът, по който сте се развили.

5. Дървета

Дървото е мощен психологически символ. Един от най-добрите психоаналитични тестове оценява психиката на човека чрез начина, по който той разполага рисунката на дърво върху лист хартия.

Дървото е символ на нашите корени и в този случай има по-дълбок символизъм. Две дървета, образуващи мост, вероятно ще означават, че в нас има вътрешен конфликт, който все още не сме успели да разрешим. Емоционално разделение, което не можем да обединим.

Ако едно от първите неща, които видяхте на тази картина, са двете дървета, това означава, че вашият най-голям страх идва от приемането на това несъзнателно емоционално разделение. Страхувате се да приемете част от себе си като своя. Развивате своята самоличност около тази сянка, която се противопоставя на това обединение със себе си.

Повечето от нас познават най-големите си съмнения и несигурности много добре. Ефектът обаче не е същият, както когато някой друг ви ги разкрие.

Именно поради тази причина най-добре би било да се консултирате с някой, който има външна гледна точка, без предпочитания или предварително определено мнение, тъй като това може да ви помогне да видите положението по различен начин. Изправянето срещу собствената си сянка може да бъде нещо наистина мощно.

6. Плюшени мечета

Един от начините, по които всяко дете винаги може да намери комфорт, е да прегърне мечето си. Това е мястото за бягство на всяко дете, място за разбиране, безопасност и дори топлина.

Мечето символизира приятел, който е безусловно разбиращ, безопасно място, изпълнено с топлина и любов. Когато детето се страхува, то прегръща своето плюшено мече, това е естествена реакция на децата.

Но плюшените играчки на тази картина са странни и фактът, че ги видяхте, разкрива нещо интересно. Страхувате се да се страхувате.

Този страх се проявява в следствие на несъзнавана травма, която вероятно е настъпила някога в детството ви - събитие, поради което сте изпитвали страх и не сте имали нищо, с което да се успокоите.

Вие сте потиснали това събитие дълбоко в подсъзнанието си и се опитвате да избягвате страха на всяка цена, защото ви напомня за този момент, когато сте били безпомощни и сами. Може да се проявява в страх да бъдете сами или дори да се доверявате на другите.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимки: пак там

Източник: thinkpedia.info

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниЗдравни съветиСпортЛеченияАлт. медицинаБотаникаТестовеАнкетиИсторияДиетиИзследвания