Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Какво е фобия от обвързване и тревожност от връзки

Какво е фобия от обвързване и тревожност от връзки

Какво е фобия от обвързване и тревожност от връзки - изображение

За повечето хора връзките са нещо доста лесно. Те са толкова естествени, колкото дишането или храненето.

За някои обаче взаимоотношенията не са толкова лесни. Всъщност те представляват такова предизвикателство за индивида, че може да се каже, че той има тревожност по отношение на връзката, страх от взаимоотношения или страда от "фобия от обвързване".

Проблемите с обвързването не са нищо ново. Но разбирането ни за това как страхът от обвързване при някои хора може да е парализиращ се е увеличило. И докато няма да намерите "фобия от обвързване" във всяко диагностично ръководство, то тревожността и страхът са реални.

Хората, които имат смущения, свързани с обвързването или безпокойство в отношенията обикновено имат сериозен проблем с оставането във връзка в дългосрочен план. Те изпитват любов като всеки друг, но чувствата могат да бъдат по-интензивни и страшни, отколкото са за повечето хора. Тези чувства водят до повишено безпокойство, което се надгражда, докато връзката прогресира - и очакванията за ангажимент стават по-големи.

Ето един поглед към фобията от обвързване и тревожност от връзки:

Хората с фобия от обвързване жадуват за дългосрочна връзка с друг човек, но тяхното огромно безпокойство ги възпрепятства да останат във взаимоотношения твърде дълго. Ако бъдат притиснати за ангажимент, те са много по-склонни да напуснат връзката, отколкото да поемат ангажимента. Или те могат първоначално да се съгласят с обвързването, а след това да се отдръпнат дни или седмици по-късно, заради огромната си тревога и страхове.

Някои хора с тревожност от връзки често бъркат позитивните чувства на възбуда към друг човек и потенциала за връзка с чувството на безпокойство. Например, нормалните чувства могат да бъдат отчетени като паническа реакция или обща отрицателна тревога. Някои имат затруднение да разрешат присъщия конфликт на романтичните взаимоотношения - стремежа към интимност, наред със запазването на индивидуалност и свобода.

Хората със страх от обвързване идват във всички форми и размери, и поведението им може да варира. Някои отказват да имат сериозни или дългосрочни взаимоотношения за повече от седмица или месец, поради страховете си. Други може да са способни да се ангажират с един човек в продължение на няколко месеца, но тъй като връзката става по-сериозна и задълбочена, старите им страхове отново излизат на преден план.

Както мъжете, така и жените могат да страдат от тревожност от връзки и фобия от обвързване, въпреки че традиционно се смята, че това е мъжки проблем.

Причините зад фобията от обвързване

Причините са толкова разнообразни, колкото и хората, които страдат от тази фобия. Обикновено много хора с проблеми с обвързването се оплакват от лоши романтични преживявания, от първа ръка или чрез наблюдението на други (като например бруталните взаимоотношения на родителите им или развода, когато са израствали). Други често срещани причини за фобията от обвързване могат да включват:

  • Страхът от това, че връзката ще свърши без предизвестие или видими знаци, или преживяна подобна връзка
  • Страх, че се намирате в "неправилната" връзка
  • Страх от нездравословни взаимоотношения (характеризиращи се с изоставяне, изневяра, злоупотреби и т.н.), или преживяни такива
  • Проблеми с доверието, поради минали разочарования от близки хора
  • Детска травма или злоупотреба
  • Незадоволени нужди в детството или изоставяне
  • Сложна семейна динамика по време на израстване

Как да помогнете на някой, който се страхува от обвързване

Без значение каква е конкретната причина за фобията, може да се помогне. Не е нужно лицето да страда от това през целия си живот. Но човек трябва да иска да се промени и да намери начин да преодолее тревожността на връзката си. Това не може да бъде направено от никой външен.

Има много стратегии, които да помогнат на някого с подобен страх, в зависимост от тежестта на безпокойството. Ако е толкова сериозно, че не позволява на човек дори да мисли за запознанства, а още по-малко да открие човека на мечтите си, тогава може би е време да се потърси психотерапия. Един обучен терапевт, който има опит в работата с хора с подобни проблеми, може да помогне на човека да разбере когнитивните си изкривявания и да ги обърне.

Консултирането може да е подходящо и за всеки, който е преживял кръг от сериозни взаимоотношения, в които не може да предприеме следващата стъпка. Терапевтът ще помогне на индивида да разбере, че няма "перфектна" връзка и, че всички взаимоотношения се нуждаят от грижи и постоянно внимание. Това, което би могъл да научи по време на терапията, е, че откритата комуникация с партньора ще намали вероятността от бъдещи изненади или проблеми с доверието.

Страхът от обвързване може да бъде преодолян. Първата стъпка е да бъдете отворени към промяна и да желаете да се направят промените в живота ви и вашето мислене.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: psychologytoday.com

Източник: psychcentral.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиИсторияНовини