Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Разбиране на страха от котки

Разбиране на страха от котки

Разбиране на страха от котки - изображение

Известен като гатофобия и айлурофобия, страхът от котки не е толкова разпространен, колкото този от кучетата. Въпреки това, първият може да оказва силен ефект върху ежедневието на страдащите от него, правейки невъзможно посещаването на приятели, които имат котка, и довеждайки до ограничаване на ежедневните дейности.

Причини

Хората обикновено се страхуват от котки поради две причини: страхуват се от физическата вреда, която може да им бъде причинена от тях или ги свързват със злото.

Физическа вреда

Въпреки че е трудно да си го припомним, докато гушкаме онова малко коте, котките по природа са хищници. Домашните ни любимци са запазили много от базовите инстинкти, характерни за лъвовете, тигрите, пантерите и други големи котки. Всички, които някога са били ухапвани или одрасквани от котка, са изложени на по-висок риск от развитие на фобия от тях.

Някои хора не се страхуват от домашните, но са ужасени от непознатите котки, които срещат на улицата. Други се страхуват само от мъжки котки, които те възприемат като по-заплашителни от женските. Трети се страхуват от всички котки и котенца, независимо от обстоятелствата, защото са ставали свидетели или лично са преживявали негативна случка с тях в миналото си.

Страх от злото

През цялата човешка история котките са били почитани или отхвърляни вследствие на техните предполагаеми свръхестествени сили. В древния Египет те се почитали като божества. Смятало се, че котките са били под специалната защита на Баст, богинята на плодородието и на луната. Покойните котки често били мумифицирани и погребвани в специални гробища, убиването им, умишлено или случайно, е било тежко престъпление.

Може би нито едно движение не е било толкова тясно свързано с очернянето на котките, колкото ловът на вещици от 17-ти век, както в Европа, така и в американските колонии. От Средновековието насам те често се разглеждали като слуги на вещици, посланици на мрака, способни да правят магии. По времето на лова на вещиците от Салем през 1692 и 1693 г. котките се смятали за връзката им със самия дявол.

Днес страхът от котките като предвестник на злото обикновено е вкоренен в религиозна фобия. Хората, които преживяват криза във вярата, вероятно са по-склонни да развият този страх. В някои случаи страхът от злото е признак на разстроено мислене, но съвременните терапевти много внимателно вземат предвид религиозните убеждения на клиентите, преди да поставят диагноза.

Как хората изразяват страха си от котките

При някои хора страхът е толкова силен, че се задейства дори само да помислят за котка или да я чуят да мърка. Когато се задейства, възможно е да се наблюдават различни реакции. Една от най-очевидните е реакцията "борба или полет" — човекът бързо побягва в противоположната посока. Други могат да имат паническа атака. Избягването е често срещано — страдащият от тази фобия ще направи абсолютно всичко възможно да не среща животното, както в реалния живот, така и (при по-екстремните случаи) по телевизията.

Лечение

Както при повечето други фобии, обикновено са необходими психотерапевтични и консултативни сесии. Терапевтът може да ви помогне да разберете основната причина за страха, да го поставите в друга перспектива, а след това заедно да планирате стъпки и лечение, за да го преодолеете. Може да изглежда като простичък подход, но всъщност е доста трудно да го преодолеете сами.

Една разпространена терапия е постепенното излагане на котки. С малки стъпки човек може да свикне с тях. Например, първоначално да разглежда снимки на котки, след това да наблюдава видеоклипове и филми с тяхно участие, постепенно да започне да се докосва до материали, наподобяващи котешка козина, да играе с котки-играчки и чак накрая да държи истинска котка. Тези стъпки трябва да се предприемат в контролирани, удобни условия с много подкрепа както от терапевта, така и от членовете на семейството или приятелите.

По време на този процес често се използват техники за релаксация и визуализация. Те също така помагат за преосмисляне и методично рационализиране на страха. В някои случаи хипнотерапията може да бъде полезна.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: breathlessmini.wordpress.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияБотаникаЛайфстайлСнимкиНовиниСпорт