Начало Психология Поведенческа психология Патология Фагофобия — ужасът, че не можеш да преглътнеш

Фагофобия — ужасът, че не можеш да преглътнеш

Фагофобия — ужасът, че не можеш да преглътнеш - изображение

Храната, водата са основни за поддържането на здравословен начин на живот и всички хора ги приемат ежедневно. Сега, просто си представете, че не сте в състояние да поемете никое от тези неща, защото се страхувате да ядете и страхът е истински екстремен.

Наличието на ирационален страх от преглъщане и хранене в даден човек, се нарича фагофобия. За съжаление това състояние може да доведе до доста сериозни психически и физически усложнения в здравословното състояние. Страхът от преглъщане е относително рядка и доста специфична фобия. Понякога се бърка с псевдодисфагия или със страх от задушаване. Основната разлика е, че хората с фагофобия се страхуват от действието на преглъщане, докато тези с псевдодисфагия се страхуват, че преглъщането ще доведе до задушаване. И двете страдания понякога се бъркат с медицински състояния като дисфагия и одинофагия, при които физиологичното разстройство причинява трудно или болезнено преглъщане. При тези състояния хората просто се стремят да преглъщат безболезнено, а при фагофобията не желаят да преглъщат, ужасени от самото действие. 

Разстройството може да причини поражения на нормалното хранене по различни начини. Пациентите могат да избягват определени видове текстури и храни, да дъвчат прекалено храната си и да се оплакват от залепването й. Всички тези симптоми могат да създадат повишени нива на безпокойство и да накарат на страдащите да се изолират от околните по време на хранене. Така се оказва, че освен всички други вреди, може да доведе и до социална изолация.

Пациентите, страдащи от фагофобия, често могат да свържат началото на симптомите си с единично или серия от травматични събития, включващи акт на хранене. Примерите могат да включват задушаване, регургитация, злоупотреба или други негативни преживявания. Симптомите могат постоянно да се влошават, което води до влошаване на качеството на живот на страдащите. Пациентите, които активно търсят помощ при лечение на разстройството, често се сблъскват с чувство на неудовлетвореност и разочарование от здравните специалисти. Това до голяма степен се дължи на факта, че традиционните методи за оценка не успяват да идентифицират някаква физиологична причина за дисфункцията.

Страхът предизвиква още страх

Тревожността и напрежението често се усещат като бучка в гърлото, защото тревожността всъщност може да доведе до свиване на мускулите му. Тези, които се страхуват от преглъщане, често се оказват физически неспособни да го направят. Това, от своя страна, може да влоши страха, създавайки самовъзпроизвеждащ се цикъл, който е трудно да се прекъсне.
Понякога тази фобия се появява в комплект с други страхове, свързани с храна, когато се опитате да се принудите да ядете нещо, което ви кара да се чувствате неудобно (отвратени, изплашени или притеснени).

За да се диагностицира фагофобия трябва да се извършат прегледи от медицински лица, които да установят дали няма физически причини за страха и невъзможността да се преглътне.

Симптоми на фагофобията:

- невъзможност за приемане на хапчета и перорални лекарства;

- внезапна загуба на интерес към повечето храни и течности;

- видима загуба на тегло;

- увеличаване на общото безпокойство или депресия.

Съвсем нови изследвания, направени в САЩ, откриват, че в някои случаи в мозъците на хората с фагофобия имат изменения, в областта, която отговаря за хранопровода и неговата чувствителност. А при 13% от пациентите, диагностицирани с фобията, при по-подробни изследвания биват откривани някакви осезаеми обективни аномалии.

Лечение

Почти винаги в режима на страдащия се въвеждат меки храни и течности, за да облекчат страха от преглъщане и хранене. Основният фокус на поведенческата терапия при фагофобия е дъвкането и увереността, че храната може да бъде лесна за поглъщане, особено ако я следва глътка чиста вода. С нарастване на увереността плътността на храните се увеличава, докато пациентът не е напълно сигурен в храненето си и преглъщането на храни.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: swallowingdisorderfoundation.com; verywell.com; epainassist.com
Снимка: mybodytonic.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиБотаникаСнимкиИнтервютаХранене при...СпортЛайфстайлФизиологияНовиниСпециалистиТестовеДиети