Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Развод — как да съобщим на децата

Развод — как да съобщим на децата

Развод — как да съобщим на децата - изображение

Разводът не е лесен за членовете на семейството, но психолозите са доказали вредата от „оставането заедно, заради детето“. Оказва се, че много деца са израснали в нещастни семейства и повтарят същия семеен шаблон просто, защото мама и тате са нямали смелост да си кажат „стига“. Всеки родител трябва да е наясно, че решенията и действията му имат пряко следствие над емоционалната и психическа стабилност на детето. Тоест, ако те се разведат, то ще преживее сътресение. Ако решат да останат в незадоволително, неприятно и нещастно отношение, то дълго време ще живее в среда, изпълнена с негативни емоции, което ще се отрази на цялостния му мироглед и възможността за достигане на щастие.

Разводът всъщност е труден – може би защото връзката видимо няма шансове и двамата партньори го съзнават или защото единият от тях е решил и прекратил рязко взаимоотношението, или просто защото различията са твърде дълбоки. Независимо от причините да се случва разтрогването на брачното взаимоотношение, трябва да помните, че грижейки се самите те да не са нещастни, родителите трябва да внимават как преминава през периода на разделянето детето.


Обсъдете и решете

Важно е родителите да се съберат и да говорят за начина, по който информацията ще бъде поднесена на детето им. Важно е да се обсъди, съгласува и реши, а след това да се приласкае в съглашението остатъкът от близките роднини. Защото всякакви обвинения, любопитстване, заявления и недоволно поведение от близките могат да нанесат емоционална вреда на единствения, който не трябва да носи отговорност за ситуацията.


Бъдете семейство

Бракът ще приключи, това че партньорските взаимоотношения са в края си не значи, че родителите не са семейството на детето. Консултантите обясняват, че е изключително важно децата да чуят решението от мама и татко – съвместно.“ Това показва, че въпреки раздялата, като съпружески половинки, родителите ще продължат да работят заедно като такива, за да са сигурни, че децата им са обгрижени“, казва Мики Майер.
Ако на този, тежък за семейството епизод, присъстват други роднини, то трябва да сте сигурни, че те няма да си позволят уязвителни забележки, рушащи спокойствието, което се опитват родителите да градят.


Дайте яснота, какво значи всичко това

Нека децата да си изяснят, какво значи това за семейството и за тях в конкретика. Обяснете, че поради невъзможност да се справите с положението в момента единият родител няма да живее вече с детето, но все пак то ще контактува с него. Обяснете къде ще живее този родител, дайте му възможност за посещение. Дори просто единият партньор да се мести от спалнята в хола (поради невъзможност за изнасяне в друго жилище), дайте да се разбере причината за слуващото се, защото децата виждат разликата. Разумно е промените да се обясняват ясно от близките, защото причините, които децата намират, често са невероятни и много тежки за приемане. Обезателно пояснете, че мама и татко имат проблеми в отношенията си и докато те се подредят ще останат разделени в отделни стаи/сгради.


Не подценявайте въздействието върху малчуганите

Детето в ранна възраст може и да не разбере, че вече не сте съпрузи, но ще осъзнае съвсем ясно промяната в ежедневието си. Всяко, нарушаващо рутината отсъствие на родител от емоционално натоварена дейност, може да бъде намерено за разстройващо и объркващо , дори детето да е под възрастта, която считаме за адекватна на подобни промени. В такива моменти трябва да се намеси отглеждащият го родител, да успокои, да предложи заместващо занимание, да разсее самообвиненията, изникващи в детския ум. „Може тате да не е тук, за да разкаже приказка за лека нощ, но ще се чуете по телефона преди сън или ще се видите по Skype.“ „Възможно е мама да я няма преди градина сутрин, но през уикенда ще те заведе на люлките в парка.“ Помнете, че тези обещания са важни и се постарайте като родители да сведете нарушенията им до минимум.


Периодично напомняйте

Уверявайте децата, че и двамата родители ги обичат и искат да прекарват време с тях. Постарайте се да им обясните, че не носят отговорност за раздялата на възрастните. Множество от децата на разведени родители живеят с мисълта, че тяхното поведение и несъвършенства са предизвикали развода. Нека им се изясни, че това е проблем създаден и решен само от възрастните и че не са сторили нищо лошо.


Бъдете честни

Децата са пълни с въпроси за раздялата и най-вероятно в някакъв момент ще ги повдигнат. Може да е индиректно или в прав текст. „Колко време ще отсъства татко/мама? Защо татко/мама не може да остане тук? Ще се разведете ли?“ Давайте отговори искрено, но кратко. „Точно сега мама и татко не могат да живеят заедно и не знаят дали ще се съберат отново. Има много неща, по които трябва да работим и не желаем да се караме, докато го правим. Веднага щом разберем дали ще сме заедно или разделени, ще ти кажем.“
Не е нужно детето да знае всяка нещастна подробност от проваления брак. Излишно е да чува кой къде е сгрешил. И е вредно да присъства на споровете, защото това предизвиква трудни за разрешаване вътрешни конфликти в и без това объркания му ум.


Дайте на детето време

Съобщаването на това, че се разделяте е само стъпка в процеса на развода. Не забравяйте да информирате децата си за предстоящите промени и планове. „Не трябва да казвате на детето, че се разделяте в един ден и да опаковате на следващия“ казва д-р Джудит Рабинър (консултант и автор на книги за живота след развод). Дайте му време (няколко дни за дете в детската градина и няколко седмици за дете в училищна възраст), за да обработи ума му предстоящите промени. Това ще улесни детето ви при приемане на ситуацията, а може би ще улесни и вас.

Още полезна информация за децата и развода може да намерите ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: parents.com
Снимка: rainydaysandcoffee.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиИсторияСнимкиНовиниХранене при...РецептиТестовеАлт. медицинаАнкетиСпортИнтервютаОбразованиеОрганизацииНормативни актовеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника