Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 3 неща, които ще се случат, когато останете заедно заради децата

3 неща, които ще се случат, когато останете заедно заради децата

3 неща, които ще се случат, когато останете заедно заради децата  - изображение

Почти половината от браковете в света завършват с развод.

Самата дума обаче все още е заредена с известна доза стигма - особено когато са намесени деца. Много двойки решават да останат в нещастен и нефункциониращ брак в името на това да спестят тревогите, объркването и страданието на своите деца.

С цената на собственото си щастие и комфорт партньорите са твърдо решени да осигурят на децата си подходяща среда, спокойствие и здраво семейство. Едва ли има човек, който да не е в състояние да разбере подобно добро и чистосърдечно намерение. Но въпреки че е толкова естествено родителите да мислят първо за благополучието и щастието на децата си, въздействието на това решение върху семейството невинаги е положително. Напротив – в по-голямата част от случаите тази саможертва води до точно обратния резултат – стрес, напрежение, липса на сигурност и стабилност.

Вижте три неща, които трябва да обмислите в тази тревожна ситуация:

Децата ви ще възприемат вашето отношение един към друг

Независимо дали го осъзнавате или не, отношенията между вас и партньора ви са моделът, който вашите деца ще следват и ще прилагат в своя собствен живот.

Те ще се научат как да се държат с другите от вас и от начина, по който се отнасяте вие един към друг.

Те ще научат от вас и от начина, по който си взаимодействате, какво да очакват от партньора си - уважение или презрение, състрадание или раздразнение, разбиране или безразличие.

Както Джеймс Балдуин пише: "Децата никога не са били особено добри в слушането на възрастните, но никога не се провалят в имитирането им". Ето за това е толкова важно да се вгледате добре в ежедневните си взаимодействия и поведение, във взаимоотношенията си, в това кой сте и как живеете живота си. А когато сте готови със заключенията си, се попитайте това ли искате и за своите деца…

Децата ще изградят чувство на непрестанно недоволство

Децата ще търсят някой, когото да обвинят за конфликтите и нещастието. Те са склонни да вземат едната страна на родителската двойка (в повечето случаи тази на майката) и да насочат гнева и разочарованието си към другата. Това е много често срещано и трагично явление, което се наблюдава при децата на разведени родители. Друг вариант е децата да обвинят себе си за проблемите на своето семейство, а това естествено да доведе до тревожност, чувство за вина, ниско самочувствие и самооценка, проблеми с управлението на гнева и дори депресия. Всъщност травмата на разбитото семейство наранява всички негови членове и разрушава качеството им на живот, дори без да има фактическа раздяла. По подобен начин живеят хиляди семейства в света.

Вашите деца ще израснат в нестабилна и конфликтна, а не в здрава и спокойна среда

дете, развод

Много възрастни са уверени, че децата им са имунизирани срещу напрежението в дома, защото то не ги засяга пряко. Това обаче не е така. Независимо дали те стават свидетели на скандалите и изслушват обидите и обвиненията, които си разменяте, или просто усещат напрежението във въздуха по време на вечеря, децата ви знаят повече, отколкото си мислите, и това ги засяга дълбоко.

Здравословният конфликт е друго нещо. В края на краищата няма дом, в който през цялото време всичко е спокойно. Споровете и разногласията ще научат детето как да се примири, да прости и да направи компромис. Ако обаче домът ви изглежда по-често като бойна зона, вашите деца едва ли ще се чувстват сигурни и щастливи в него.

Разводът в никакъв случай не трябва да е страшна и грозна дума. Може да ви е трудно да повярвате, но за много деца разводът е по-добрият избор - не е криза, а възможност.

Прекратяването на неуспешен и нещастен брак може да ви даде шанс да поемете контрол над собствения си живот и щастие. Разводът може да бъде възможност да излекувате сърцето си, да израствате и да откривате сили, способности и чувства, за чието съществуване дори не сте подозирали. По този начин ще научите и децата си да правят същото.

Научете ги как да създават най-добрия свят за себе си. Покажете им самоуважение, независимост и здравословни граници в човешките взаимоотношения. Ще дойде ден, в който те ще ви бъдат благодарни, че сте го направили.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: iheartintelligence.com
Снимки: offichina.com, pictame.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиИсторияСнимкиНовиниАлт. медицинаАнкетиХранене при...СпортРецептиИнтервютаТестовеОбразованиеНормативни актовеОрганизацииЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника