Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 5 Признака, че не сте с правилния партньор

5 Признака, че не сте с правилния партньор

5 Признака, че не сте с правилния партньор - изображение

Това ли е идеалният човек за вас? Или е време да се осъзнаете и да продължите напред?

Няма „верен отговор“ на тези въпроси.

Най-разумният вариант е да огледате връзката си, като външен на отношението човек, без да се водите от чужди съвети и идеи за „редно и нередно“. Описанието на следващите пет признака ще ви даде храна за размисъл, спомагаща да вземете своето индивидуално решение.

1. Имате различни ценностни системи

Основните ценности и идеи за живота не се преразглеждат на масата в хола, докато пием кафе. Човек или желае деца, кариера, преместване в Исландия или не. Ако ценностите и общата концепция за живота се различават от тези на партньора изоснови, това е червено флагче, на което трябва да се обърне внимание. Дори несъзнателно да се справяте доста добре с това, при осъзнаване може да предизвика безпокойство. Проблемът с преговорите над този въпрос е, че оказването на натиск относно основните ценности и компромисът с тях променят личността. Да — промяната на личността се случва и е част от живота, но не е разумно да е под натиска на друго лице, било то и романтичен партньор.


2. Налага се да сте винаги съгласни

Гледате филмите, които вашият партньор е избрал, ядете храната, която решава да поръча в ресторанта без да се консултира, избирате дрехите, които знаете, че ще хареса. Междувременно не признава влиянието, което държи да има над вас, като простичко приема покорството ви за нормална даденост. Това създава у вас усещане, че лесно можете да бъдете заменени, което може да разруши отношенията ви, ако не се вземат мерки.

Ще се промени ли поведението на партньора ви? Вероятно не.


3. Вашият партньор не ви уважава

Липсата на уважение може да се появи в много различни форми. Може да бъде и от гледна точка на словесно или емоционално насилие или пасивно – агресивно поведение. Всичките последни споменати стилове на злоупотреба с поведение могат да бъдат толкова фини, че е трудно да го забележите на пръв поглед, но рано или късно усещате влиянието му. Той може да е наясно с факта, че не изпълнява своя дял от домакинските задължения и да не прави нищо за това (пасивно агресивно поведение), или да се опита да създаде изкуствено разстояние помежду ви, планирайки да наруши уговорките ви за уикенда и да се забавлява някъде без вас. Възможно е буквално ви обижда в очите, без никога да следва извинение.


4. Вашият партньор не полага усилия за вашите емоционални или сексуални нужди

Всичко, което правите, е защото се вписва в неговия план за деня. Той очаква, че ще желаете всичко, което иска. Той взема и заграбва, и изключително рядко дава. Очаква да направите всичко по-лесно за него, така че едва ли трябва да мръдне дори пръста си за нещо, така че да запази връзката с вас. Случва се да поставя под въпрос качествата ви, но не и своите, не прави комплименти, рядко изразява благодарност. Всъщност не се интересува от нуждите ви и го демонстрира изключително често, като рано или късно осъзнавате, че не можете да разчитате на него.


5. Партньорът ви не го е грижа

Може да ви отнеме известно време, за да забележите, но в крайна сметка ще видите. Винаги се интересувате от него, от това как се чувства, от какво се занимава, какви са неговите планове, в какво настроение е. Но рядко, ако не и никога, получавате подобна грижа. Рядко се сеща дори да попита как се чувствате. Не го обвинявайте. Вие сте поели на плещите си ролята на грижещ се ( символен родител), а нему е вменена ролята на дете. Децата не поемат грижата за майките си, нали? Проблемът на всичко това е, че дори в съпружески отношения шаблонът няма да претърпи еволюция, защото ролите не могат да се сменят.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: psychologytoday.com
Снимка: yourlegalzone.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиИсторияСоциални грижиСнимкиНовини